Direct naar artikelinhoud

De hitparade der gemiste kansen

Linksback, Corinthians (Bra)Marktwaarde: 4 miljoen euroDebuteerde op de Confederations Cup als linksachter bij Brazilië en staat al op het lijstje van verscheidene Europese clubs. Ei zo na speelde hij in 2007 bij Genk, als opvolger van Pocognoli. Genk was persoonlijk rond met Santos, maar zijn club Figueirense deed wat moeilijk over de vraagprijs. Daarop greep Genk in laatste instantie terug naar zijn eigenlijk eerste keus, Tiago Silva (CSKA Sofia), eerst ook te duur bevonden. Tiago was de voorbije twee seizoen vooral geblesseerd, terwijl Santos uitblonk in Brazilië. Scoorde als linksback bij Corinthians al negen keer.

Verdediger, Arsenal (Eng)Marktwaarde: 21 miljoen euroWas in het zog van landgenoot Aruna eind 2000 een weekje op proef bij Anderlecht. Werd na vijf dagen testen te licht bevonden, maar verhuisde amper een halfjaar later naar Arsenal. Daar groeide de Ivoriaanse verdediger uit tot een vaste waarde. Maar niet alleen Anderlecht struikelde over Touré. In 2001 bevond de sportieve commissie van Racing Genk Touré unaniem niet goed genoeg. Ook toenmalig coach Vergoossen, die na scouting het positiespel van Touré onvoldoende achtte.

Middenvelder, Bayer Leverkusen (Dui)Marktwaarde: 2,5 miljoen euroErvaren rot met 81 interlands voor de Duitse nationale ploeg en meer dan 300 matchen in de Bundesliga achter zijn naam. Op zijn vierentwintigste bij Carl Zeiss Jena opgemerkt door de scouts van Racing Genk. Was een vrije speler, want zijn contract liep af. Genk had vijf gesprekken met Schneider. Maar de Genkse sportieve commissie en toenmalig coach Anthuenis vonden dat ze Schneider niet nodig hadden. Trok naar Frankfurt, waar Leverkusen hem oppikte.

Spits, Hertha Berlijn (Dui)Marktwaarde: 7 miljoen euroMislukte op jonge leeftijd bij PSG en het Spaanse Celta de Vigo. Was in 2001 even op proef bij Germinal Beerschot, maar werd met een meniscusletsel weer op het vliegtuig gezet. Belandde opnieuw in vaderland Servië, scoorde aan de lopende band bij Rode Ster en groeide de voorbije jaren bij Hertha Berlijn uit tot een gevreesde spits. Was ooit ook in beeld bij Genk. Nu transfervrij en op zoek naar een grote club.

Spits, Paris SG (Fra)Marktwaarde: 2,7 miljoen euroTestte ooit twee weken bij Anderlecht. Moest 675.000 euro kosten, maar werd te traag bevonden. Schopte het in 2000 tot topschutter in Servië, waar PSV hem voor 14 miljoen euro wegplukte als opvolger van Van Nistelrooy. Werd drie keer Nederlands topschutter. Speelde nadien (zonder veel succes) bij Chelsea, Atletico Madrid en Fenerbahce. Maar leverde ondanks neerwaartse prestatiecurve nog altijd hoge transferbedragen op.

Doelman, Chelsea (Eng)Marktwaarde: 28 miljoen euroToptalent, ook al in de jeugd. Kon op zijn zestiende voor 300.000 euro naar Anderlecht, maar paars-wit negeerde die aanbieding. Verkaste vier jaar later voor vijf miljoen euro van Sparta Praag naar Rennes, waar hij onder Laszlo Bölöni helemaal open bloeide. Chelsea betaalde twee jaar later meer dan het dubbele aan Rennes: 13 miljoen euro. Werd al een keer verkozen tot beste doelman in de wereld.

Aanvaller, Wolfsburg (Dui)Marktwaarde: 18 miljoen euroBosnische killer van de Rode Duivels, topschutter bij Duits kampioen Wolfsburg en tot beste speler verkozen in de Bundesliga. Werd in 2005, toen hij nog bij Zeljeznicar Sarajevo speelde, door verscheidene makelaars voor 100.000 euro aangeboden bij Moeskroen en enkele andere Belgische clubs, maar werd niet goed genoeg bevonden. Wurmde zich via een Tsjechisch avontuur - waar hij tot beste buitenlander werd verkozen - binnen bij Wolfsburg, dat 2,5 miljoen euro betaalde. Nu op het lijstje van verscheidene topclubs, waaronder Chelsea en AC Milan.

Spits, Wigan (Eng)Marktwaarde: 5 miljoen euroColombiaanse spits, toen nog actief in Mexico, was vorige zomer een van de targets van Club Brugge. Maar hij bleek te duur, omdat Club niet de juiste mensen kende om hem te benaderen. Club gokte dan maar op Akpala, topschutter bij Charleroi. Rodallega van zijn kant verhuisde deze winter voor vijf miljoen euro naar de Premier League, waar hij in veertien matchen drie keer scoorde.