Direct naar artikelinhoud

Egyptische satirische presentator vrij op borg

In Egypte heeft de openbare aanklager de satirische tv-presentator Bassem Youssef op borgtocht vrijgelaten. Critici van de president zien in de arrestatie een poging tot censuur.

Zaterdag was er een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Youssef. In ruil voor zijn vrijlating, zondag, moest Youssef omgerekend 2.000 euro ophoesten. Eerder die dag had de procureur-generaal de tv-ster urenlang ondervraagd. De uiterst populaire Youssef wordt beschuldigd van smaad aan het adres van president Morsi, belediging van de islam en verstoring van de openbare orde.

"Wij zijn niet degenen die het geloof beledigen", repliceerde Youssef, die eigenlijk arts is, in een interview met televisiezender CBC. "Als er al iemand het geloof heeft beledigd, zijn zij het die de islam gebruiken om politieke redenen."

In een verklaring op zijn Twitterpagina, die verscheen kort nadat Youssef zich bij de procureur had aangemeld, grapte hij dat agenten met hem op de foto wilden en dat dát misschien wel de reden was voor zijn oproep.

Ook had Youssef bij aankomst een soortement keukenpan op zijn hoofd, een verwijzing naar het vreemdsoortige hoofddeksel dat Mohammed Morsi droeg bij een recent bezoek aan Pakistan, maar evengoed een referentie aan het feit dat hij, de satiricus, "gekookt" dreigde te worden, een term waarmee ondervraging door de autoriteiten wordt bedoeld.

30 miljoen kijkers

Hoe dan ook slaagde Youssef er zondag in de procedure tegen hem in het belachelijke te trekken, te meer omdat honderden fans van de man naar zijn plaats van ondervraging afgekomen waren.

Youssefs arrestatie doet heel wat stof opwaaien. Critici van Morsi's regime zien in de beschuldigingen aan zijn adres het bewijs dat de vrijheid van meningsuiting wel degelijk ingeperkt wordt in Egypte. Ze zeggen dat de pogingen tot censuur door de Moslimbroeders niet onderdoen voor die van Hosni Moebarak, Morsi's onder druk van de straat opgestapte en vervolgde voorganger.

Youssef werd een bekende naam sinds zijn satirische show - die weleens vergeleken wordt met Jon Stewarts The Daily Show in de VS - drie keer per week werd uitgezonden op een van de onafhankelijke tv-stations van Egypte, en tot 30 miljoen kijkers haalt.

Terwijl het gerecht er als de kippen bij is om Youssef en andere vertegenwoordigers van het seculiere gedachtegoed van godsdienstlaster te beschuldigen, aarzelt het om islamistische presentatoren aan te pakken die, bijvoorbeeld, aanzetten tot moord op tegenstanders van de president.