Direct naar artikelinhoud

Belgacom niet happig op externe audit in zaak-Bellens

Belgacom blijft een echte externe audit naar de zaak-Bellens afhouden. 'CEO Didier Bellens speelt het spel vals', benadrukt Kamerlid Roel Deseyn. De christendemocraat blijft net als zijn collega's een onafhankelijke doorlichting eisen.

De Kamercommissie Infrastructuur heeft Belgacom nu ook formeel gevraagd een externe audit op te starten naar mogelijke belangenconflicten rond CEO Didier Bellens. Comissievoorzitster Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) stuurde het telecombedrijf hierover gisteren een brief.

De demarche komt er omdat de raad van bestuur van Belgacom niet van plan lijkt spontaan in te gaan op het verzoek. De onderneming, die voor meer dan de helft in overheidshanden is, verwijst naar de doorlichting die gevraagd is aan bedrijfsrevisor Deloitte. "De audit is nog niet klaar en dus nog niet besproken op de raad van bestuur."

Machtsspel

De parlementsleden van de meerderheid pleegden gisteren overleg bij minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS). "Bellens speelt het spel vals", benadrukte Kamerlid Roel Deseyn na afloop. Volgens de CD&V'er is er een machtsspel aan de gang. "Maar door een echte onafhankelijke doorlichting te weigeren maakt Bellens zich alleen maar verdachter."

De parlementsleden geloven niet in de onafhankelijkheid van de revisoren van Deloitte, die vorig jaar 343.462 euro aan Belgacom factureerden. Zij willen maximale garanties dat er geen schijn van partijdigheid kan bestaan bij degenen die de doorlichting uitvoeren. "Het wantrouwen in Deloitte is groot", aldus Lahaye-Battheu.

Het probleem is dat de politici de audit willen, maar Belgacom die moet bestellen en betalen. Deseyn is dus afhankelijk van de goodwill van zijn partijgenoot Stefaan De Clerck, die sinds kort voorzitter is van de raad van bestuur. "Ik ben niet van plan om hem daar apart over aan te spreken, het is een zaak van de commissie", klinkt het.

De Clerck en Pierre-Alain De Smedt, het hoofd van het audit- en toezichtscomité, worden op 6 november verwacht voor een hoorzitting in de Kamercommissie.