Direct naar artikelinhoud

Sp.a gaat voluitvoor groepsaankopen

Samen elektriciteit kopen of huizen renoveren: in haar nieuwe beginselverklaring zet de sp.a volop in op groepsaankopen of coöperaties. De coöperatieve bank New B, die in 48 uur 10.000 leden wierf, bewijst dat daar een groot draagvlak voor is.

De socialisten claimen het principe van de coöperatie, hét economische modewoord van het moment. "Wij laten het ondernemen niet alleen aan de ondernemers", luidt het binnen de partijtop. "Wij staan voor een nieuwe vorm van bedrijfsvoering." De coöperatie wordt gepresenteerd als een logisch gevolg van de 'samenaankopen' waar de partij al langer werk van maakt.

Basisprincipe is dat één consument niet op de markt kan wegen, maar vele honderden of duizenden dat wel kunnen. Door consumenten samen grote aankopen te laten doen, kunnen ze een betere prijs bedingen, of het nu om gas, elektriciteit, luiers of autoverzekeringen gaat.

Winst opstrijken

Groepsaankopen uit het verleden op de energiemarkt leverden de deelnemers vaak honderden euro's per gezin per jaar op. Minder vanzelfsprekende projecten kunnen ook gezamenlijke aanbestedingen zijn voor renovatiewerken, zoals het isoleren van daken of het plaatsen van hoogrendementsbeglazing. Eén van de regels van een coöperatie is dat de leden steeds gezamenlijk beslissen over wat ze zullen aankopen of waarin ze hun geld zullen stoppen.

Vorige week maandag riepen Vlaams minister Freya Van den Bossche (sp.a) en federaal fractieleidster Karin Temmerman (sp.a) al een coöperatie in het leven in Oost-Vlaanderen. Coöperaties kunnen ook investeringen in duurzame energieprojecten realiseren. Via zo'n constructie kunnen de omwonenden bijvoorbeeld aandelen kopen in de windmolen in hun buurt zodat ze kunnen genieten van een deel van de opbrengst. Op die manier hebben de bewoners niet alleen de nadelen van die windmolens, zoals de mogelijke geluidshinder, maar strijken ze ook winst op.

Sp.a lanceert deze 'coöperatieve gedachte' net op het moment dat New B furore maakt. Deze nieuwe alternatieve bank in wording haalde binnen de 48 uur haar doelstelling van 10.000 coöperanten. Vijfenzeventig organisaties, zoals Oxfam en Greenpeace, gingen hiervoor op zoek naar geïnteresseerden.

Atypische keuzes

De 'coöperatie' is slechts één van de blikvangers uit de meer dan 100 pagina's aan principes en ideeën die de top van de partij neerpende. Hoogstens drie A4'tjes daarvan vormen de echte beginselverklaring, een opgepoetste versie van het zogenaamde Charter Van Quaregnon. De rest is de concrete uitwerking. Deze middag stelt partijleider Tobback de volledig opgepoetste fundamenten van 'zijn' sp.a voor. Hij maakt daarin - voor een socialist - atypische keuzes voor thema's zoals fiscaliteit en economie.