Direct naar artikelinhoud

China drijft steenkoolprijs op

PEKING l Steenkool wordt vanaf volgend jaar fors duurder als China steenkool gaat invoeren. Het land verbruikt nu al 40 procent van alle steenkool ter wereld. Dat zegt Christof Ruth, hoofdeconoom van de Britse oliegroep BP in De Tijd. Ook in Europa zal de vraag naar steenkool stijgen.

De enorme steenkoolproductie in China zal vanaf dit jaar niet langer volstaan om de steenkoolvraag in dat land te dekken. China wordt wellicht al dit jaar netto-invoerder van steenkool, wat de prijs fors de hoogte zal injagen. Steenkool werd decennialang plaatselijk gedolven en verbruikt waardoor wereldwijd geen uniforme marktprijzen waren. "Dat is de jongste jaren veranderd. Steenkool is een steeds meer verhandelde grondstof geworden met als direct gevolg sterk stijgende prijzen", zegt Ruth. 'Van alle belangrijkste primaire energiebronnen steeg de prijs van aardolie de jongste drie jaar met 300 procent het sterkst, gevolgd door steenkool met 200 en aardgas met 100 procent.'

Ook in Europa zal de vraag naar steenkool stijgen. De voorbije decennia bleef die vraag in Europa stabiel, omdat steenkoolcentrales vervangen werden door gasgestookte centrales. Daar komt met de hoge olieprijzen verandering in. Elektriciteitsbedrijven als E.ON maar ook Electrabel overwegen weer steenkoolcentrales van 1.200 MW te bouwen in Europa. Dat zal de vraag op middellange termijn doen toenemen in Europa en ook de export, omdat de productie in Europa zelf niet volstaat.

De hernieuwde vraag naar steenkool is ingegeven door de bewezen voorraden. Steenkool is er nog voor 130 jaar, voor aardolie is dat 40 en voor aardgas 60. Staalbedrijven die veel steenkool verbruiken, zoals Arcelor-Mittal, dekken zich nu al in tegen die verwachte prijsstijging door steenkoolmijnen op te kopen.