Direct naar artikelinhoud

Stelling: Genetisch gemodificeerd katoen is goed voor het milieu

In het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Nature is een studie verschenen die zegt dat genetisch gemodificeerd katoen de natuurlijke biologische bestrijding ondersteunt, en zo zijn steentje bijdraagt aan een beter milieu. Het katoen maakt zelf een eiwit aan, Bt genoemd, dat de schadelijke bolworm doodt, maar de nuttige insecten spaart. Zo kan het lieveheersbeestje bijvoorbeeld ongestoord sapstelende bladluizen verorberen. Is deze studie het ultieme bewijs dat gemanipuleerd katoen goed is voor het milieu?

"Dit zijn geen onverwachte resultaten", vertelt René Custers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). "Vroeger moesten katoenboeren erg veel insecticiden spuiten. Dankzij het Bt-katoen sproeien ze minder, waardoor er veel meer verschillende insecten in het veld blijven. Dus ook de goede soorten."

Custers waarschuwt niettemin dat er verstandig met het genetisch aangepast katoen moet worden omgesprongen. "Het is belangrijk dat er naast Bt-katoen ook gewoon katoen geteeld wordt op een veld. Anders kunnen de bolwormen resistentie ontwikkelen, en zijn we terug bij af."

De resistentiedreiging is een van de redenen waarom de vzw Wervel (Werkgroep voor een Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw), bij monde van Patrick De Ceuster, de stelling ontkracht. "De onderzoekers hebben maar een klein aspect van het milieuprobleem bekeken. Telers gebruiken bijzonder schadelijke, dioxinehoudende middelen om katoenbomen te ontbladeren. Tegelijk vragen de katoenplantages enorme hoeveelheden water. Zelfs het onderzoek naar en de ontwikkeling van genetisch gemodificeerde varianten produceert heel wat radioactief en kankerverwekkend afval." Het besluit van De Ceuster is formeel: "Er is niets milieuvriendelijks aan het telen van katoen, gemodificeerd of niet."

Conclusie: Ook genetisch gemodificeerd katoen is, in iets mindere mate dan conventioneel katoen, slecht voor het milieu.

Score op de schaal van Pinocchio, van volledig juist (0) tot honderd procent gelogen (5)