Direct naar artikelinhoud

Ontwerpdecreet over uitgesteld kijken jaagt Telenet in gordijnen

Omroepen en distributeurs moeten zelf tot een oplossing komen voor het uitgesteld kijken. Lukt dat niet, dan kunnen de zenders het uitgesteld kijken in theorie laten verbieden.

CD&V, N-VA en sp.a legden gisteren een nieuwe tekst voor van het decreet over de 'signaalintegriteit'. Dat decreet maakt duidelijk dat de omroepen eigenaar zijn van het tv-signaal. Willen distributeurs als Telenet en Belgacom nieuwe toepassingen lanceren die uitgesteld kijken mogelijk maken, dan moeten ze het akkoord hebben van de omroepen.

Voor bestaande toepassingen krijgen zenders en distributeurs zes maanden de tijd om een oplossing te vinden. Die bepaling is vooral van toepassing op de Vlaamse Mediamaatschappij (VTM, 2BE, Vitaya) en Telenet, die al lang een conflict hebben. Als beide partijen niet tot een akkoord komen, kunnen de zenders in theorie het uitgesteld kijken laten verbieden. Al valt er bij de omroepen te horen dat ze dat niet van plan zijn.

Mes op de keel

Beide partijen moeten volgens het decreet "te goeder trouw" en "op een redelijke en proportionele wijze" onderhandelen over het uitgesteld kijken. Als dat niet lukt, kan een van beide een bemiddelingsprocedure opstarten. Als dat geen resultaat oplevert, kunnen ze desnoods naar de rechter stappen.

Met het decreet krijgen de omroepen een steviger onderhandelingspositie en kunnen ze meer geld vragen in ruil voor toepassingen als uitgesteld kijken. "Vroeger moesten de omroepen onderhandelen met het mes op de keel," zegt Philippe De Coene (sp.a). "Nu herstellen we het evenwicht en brengen we de omroepen in een positie dat ze echt kunnen onderhandelen."

Toch geeft de politiek vooral ook het signaal dat ze in de eerste plaats zelf tot een oplossing moeten komen. "Omroepen en distributeurs hebben elkaar nodig," meent Veli Yüksel (CD&V). "In plaats van elkaar het leven zuur te maken, moeten ze samen naar een compromis zoeken. Dat is de kracht van het decreet."

"Als ze er nu niet uitraken, maken ze vooral zichzelf belangrijk," meent Wilfried Vandaele (N-VA).

Vetorecht

Telenet blijft gekant tegen het decreet. De distributeur valt vooral over de mogelijkheid die de zenders hebben om het huidige uitgesteld kijken te verbieden als ze binnen de zes maanden niet tot een compromis komen. "Met dit decreet ligt de bal duidelijk in het kamp van de zenders," zegt woordvoerder Stefan Coenjaerts. "Zij krijgen nu het vetorecht om toepassingen te verbieden en dat is een slechte zaak voor de kijker. We zullen daarom alles doen om het belang van de consument te verdedigen." Telenet kondigt verdere stappen aan tegen het decreet. "Maar het is nog te vroeg om concreet te zeggen wat we zullen doen."

Het decreet bepaalt ook dat de zenders de extra inkomsten die ze van de distributeurs krijgen bij voorrang moeten gebruiken om nieuwe Vlaamse programma's te maken. Ook de kijker zal niet mogen opdraaien voor de extra uitgaven van Telenet en Belgacom aan de zenders. Zijn factuur om tv te kijken moet hetzelfde blijven.

De mediacommissie stemt op 25 juni over het decreet. Daarna gaat het naar het Vlaams parlement.