Direct naar artikelinhoud

Het circus van God is in de stad

De komst van de Nederlandse predikant Bert Bruinekreeft veroorzaakte enige ophef in Middelkerke. Twee weken lang houdt de evangelist genezingsdiensten in zijn tent. 'Stoornis, ga weg, in Jezus' naam!'

Met lichte tegenzin stapt Bert Bruinekreeft (71) uit zijn caravan. "Jullie komen niet gelegen", oordeelt hij. Toch wil hij ons te woord staan. Zodra hij van wal steekt, is er geen houden meer aan. Op zijn plooitafeltje ligt een bijbel, waaruit hij regelmatig citeert.

Sinds twintig jaar trekt de Nederlander rond met zijn voormalige circustent. Gemeenteraadslid Geert Verdonck zag hem niet graag komen in Middelkerke. "Ik vind dat we goedgelovige, wanhopige of zieke mensen moeten beschermen tegen dergelijke charlatans", zo maakte Verdonck zich boos. De politie voerde een onderzoek, maar er kwamen geen bezwarende feiten aan het licht. Het schepencollege beloofde wel de genezingsdiensten in de gaten te houden.

Bruinekreeft begrijpt de commotie niet. "Ik bid slechts voor mensen met allerlei problemen. Dat doen gelovigen nu eenmaal", verklaart hij. "Moet ik soms mensen wegsturen uit angst dat iedereen mij een extreme gebedsgenezer noemt? Ik zou mezelf een lafaard vinden als ik dat doe."

De Heer geneest

De zeventiger is vader van vijf kinderen. Zijn dochter Tamara heeft het syndroom van Down. "Zij is ons dagelijks geluk en verdriet. Ik heb veel gebeden, maar ze geneest niet", vertelt Bruinekreeft.

Het irriteert de evangelist dat hij een homogenezer wordt genoemd. "Over homoseksuelen wil ik niets zeggen en ik wil zelfs niet dat u opschrijft dat ik daar niets over wil zeggen. Ik begrijp niet dat de pers altijd maar terugkomt op homoseksualiteit. Dat is ook niet leuk voor homoseksuelen zelf, die net als iedereen welkom zijn tijdens de dienst."

"Als er één iemand veranderd is, ben ik het wel", zegt Bruinekreeft over zichzelf. Vroeger dronk hij aardig wat biertjes en handelde hij in wagens, zij het niet altijd even koosjer. Pas toen een van zijn zonen zwaar ziek werd, heeft hij tot God geroepen. Sinds hij Jezus heeft leren kennen, zegt hij geen bier meer nodig te hebben.

Hij is ervan overtuigd dat mensen door geloof en gebed verlost kunnen worden van boze geesten. "Dat is een realiteit. Als je zelfmoordgedachten hebt, kan Jezus je daarvan vrijmaken", claimt hij. "Ik genees niet, dat doet de Heer. Geloven in Christus is de enige manier om van scoliose en epilepsie te genezen. Ik weet wat ik doe. Ik ben geen sekteman, ik ben een zakenman. En evangelist. Geef je leven aan Jezus. Het is geweldig. Ik kan er gewoon niet over ophouden. Dit mág ik niet voor mezelf houden."

Bipolair

In de tent zit ondertussen een twintigtal mensen - er zijn veel lege stoeltjes. Vóór Bruinekreeft op het podium kruipt, speelt een Waalse band christelijke rock. Al bij de eerste akkoorden springen de aanwezigen recht en gaan de handjes op elkaar. De muziek is tamelijk afgrijselijk, maar het is de boodschap die telt.

De evangelist houdt een preek over geloven - "je moet niet religieus leven, maar geloven in de heer Jezus om in hemel te geraken", orakelt hij. Daarna is het tijd voor genezing. Bruinekreeft vraagt of er mensen zijn die een gebed nodig hebben. "Het hoeft niet per se voor een ziekte te zijn. Misschien bent u verslaafd aan seks of drugs?"

Een vrouw die al van bij het begin zat te huilen komt naar voren. "Ik heb een bipolaire stoornis, ben manisch-depressief", vertelt Petra. "Ik ben ook doof aan mijn linkeroor, ondanks vele operaties." De evangelist legt Petra de hand op. "Wij bidden dat u haar geneest, Heer. Word hersteld en gezond in Jezus's naam! Stoornis, verdwijn uit deze vrouw, ga weg, in Jezus' naam!"

"De grootste zonde is je leven niet aan Jezus geven", benadrukt Bruinekreeft nog eens. "Als je naar de hel gaat, is dat jullie keuze. Na vanavond zijn jullie gewaarschuwd."