Direct naar artikelinhoud

Overheid ziet inkomsten uit transacties op beurs stijgen

De Belgische schatkist incasseerde over de eerste zes maanden van het jaar 30 procent meer inkomsten uit transacties in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Enkel kleine beleggers moeten die zogeheten beurstaksen betalen.

Op het aan- en verkoopbedrag van aandelen betaalt de Belg 0,25 procent beurstaksen. Dat is 14 procent meer dan vorig jaar (0,22%), en bijna de helft meer dan twee jaar terug (0,17%). Die forse stijging van de taksen staat een terugkeer naar de beurs niet in de weg.

De stijging van de beurzen haalt steeds meer twijfelaars over de streep, valt te horen onder online-brokers. De Bel20 steeg maandag naar het hoogste peil sinds februari 2011 en noteert al 12 procent hoger dan begin dit jaar. De Brusselse aandelenkorf is nog slechts luttele punten verwijderd van zijn hoogste peil sinds september 2008, de maand waarin het bankroet van Lehman Brothers de economie en de beurzen in de afgrond duwde.

"We zien beleggers terugkeren naar de beurs, maar wel mondjesmaat. Het duurt lang eer het vertrouwen terugkeert", zegt Patrick Boulin, gedelegeerd bestuurder van de onlinehandelsite Keytrade Bank. "Steeds meer klanten worden verleid door de hoge beursrendementen. Zeker in vergelijking met de rente op een spaarboekje. Het begint de ogen uit te steken."

Boulin waarschuwt wel voor uitwijkgedrag onder zeer actieve beleggers. Keytrade heeft ook een Luxemburgse website. Wie daarop handelt, betaalt geen beurstaksen. "Onze volumes zijn in Luxemburg meer gestegen."

Bovendien wordt het verschil in beurstaksen nog groter. België wil met tien andere landen de Europese tobintaks op financiële transacties invoeren. Luxemburg en Nederland doen niet mee. Boulin: "Eens je de procedure hebt doorlopen, is het heel gemakkelijk om via een Luxemburgse of Nederlandse site te handelen."