Direct naar artikelinhoud

Rochus stuit op Del Potro mét schoenen, Malisse door na snelle winst

Woensdagavond speelde Olivier Rochus (ATP 73) een prachtset tegen Juan Martin Del Potro (ATP 21), die uit frustratie zijn schoenen over de tribune keilde. Eén dag later was het een andere speler die tegenover de 30-jarige Waal stond. Met 7-6, 1-6, 0-6, 4-6 mocht Rochus kansloos inpakken.

"Ik liep achter hem richting kleedkamer. Hij op zijn sokken", grinnikte Rochus. "En ik hoopte eigenlijk nog dat hij in een stukje glas zou trappen." Het was woensdagavond en onze landgenoot Olivier Rochus had net een wereldset op de mat gelegd en Juan Martin Del Porto horendol getikt. De talentrijke Argentijn, die een paar keer was uitgegleden op het bedauwde gras, smeet uit onmacht zijn schoenen in en over de tribune van baan twee.

Gisterenmiddag kwam Del Potro evenwel met een nieuw paar schoenen op de proppen, een ook zijn mentaliteit mocht er weer zijn. "De omstandigheden waren anders", aldus Rochus. "Er was veel meer wind en zijn niveau was veel beter. Woensdagavond was hij veel minder agressief, maar vandaag (gisteren, red.) pakte hij constant mijn tweede service aan en kon hij telkens versnellen op mijn slice. Hij bewoog ook veel beter en bleef dan nog ongelofelijk serveren. Hij was veel te sterk."

Del Potro sloeg niet minder dan 30 aces, en dat tegen een gemiddelde van 214 km/u. Onbereikbaar voor de 30 centimeter kleinere Rochus. "Zijn opslag is werkelijk enorm. Die komt ongelofelijk aan. Bij Roddick en Karlovic lijkt het minder gewelddadig. Indrukwekkend, ook van vanachter trouwens. Gisteren heeft Del Potro mij een beetje laten tennissen, maar vandaag besef je dat hij grandslamtoernooien kan winnen (US Open 2009) en mogelijk eind dit jaar weer in de top tien of vijf van de wereld zal staan. En eigenlijk had ik hem na de match ook moeten zeggen dat zijn nieuwe schoenen blijkbaar heel goede waren."

Xavier Malisse heeft zich geplaatst voor de derde ronde. Hij had vier sets nodig tegen Florian Mayer, het 20ste reekshoofd, maar klaarde de klus toch in een razendsnelle partij: slechts 1 uur en 35 minuten.

Net als Yanina Wickmayer had Xavier Malisse even tijd nodig om wakker te worden. Hij kreeg in de eerste set dan ook een 6-1 om de oren van Florian Mayer. Malisse sloeg tien fouten en gaf de set al na twintig minuten uit handen. De wedstrijd bleef nadien erg snel verlopen, maar gelukkig was het Malisse die aan het roer stond.

Toen de break in de tweede set binnen was, kreeg Malisse de controle over de partij. Hij won heel vlot op zijn eigen service en maakte met 6-3 weer gelijk. Ook in de volgende twee sets ging Malisse door op dat elan en hij won twee keer met 6-2. Mayer maakte te veel fouten om onze landgenoot uit de derde ronde te houden. De partij duurde amper 1 uur en 35 minuten ondanks de viersetter.

Malisse kent vanavond normaal zijn tegenstander in de derde ronde. Die komt uit de partij tussen de Oostenrijker Jurgen Melzer, het elfde reekshoofd, en de Rus Dmitry Tursunov (ATP-53).