Direct naar artikelinhoud

'Homolobby in Vaticaan is gevaar voor paus'

Een voormalig lid van de Zwitserse Garde zegt dat er een 'homolobby' actief is in het Vaticaan en dat de veiligheid van de paus in het gedrang is. De holebibeweging vreest dat in de aantijging een stevige brok homofobie meespeelt.

In het blad Schweiz am Sonntagbevestigt Elmar Mäder (51) openlijk wat eerder al door anonieme bronnen was gezegd: dat in het Vaticaan "een homolobby opereert die zo machtig is dat ze de veiligheid van de paus op de helling zet".

Mäder, korpscommandant bij de Zwitserse Garde tussen 2002 en 2008, stelt dat hij uit persoonlijke ervaring spreekt. Hij zou zijn manschappen meermaals hebben moeten waarschuwen voor pogingen van prelaten om contact met hen te krijgen.

"Het punt is dat het netwerk uit mensen bestaat die zo trouw zijn aan elkaar dat ze een soort geheim genootschap vormen", aldus nog de ex-commandant. Mäder vertelt ook dat, als hij erachter gekomen zou zijn dat een van zijn soldaten homoseksueel was, hij hem geen carrière zou hebben laten maken. "Het risico op een gebrek aan loyauteit zou te groot geweest zijn", zegt de Zwitser.

Mäder, die beklemtoont dat hij niets tegen holebi's heeft, is de eerste Garde niet die zich in deze zin uitlaat. Enkele weken geleden zei een anonieme collega dat hij door een kardinaal "benaderd" was.

Urs Breitenmoser, woordvoerder van de Schweizergarde, zegt dat de geruchten over een homolobby niet het probleem zijn van zijn korps. "Dat heeft enkel bekommernissen van religieuze en militaire aard. Het is een grote eer om de Heilige Vader in schoonheid te dienen. Wij beschikken niet over elementen die de berichten in de Zwitserse pers staven. Onze manschappen zijn ook niet ongerust over wat nu geschreven wordt."

Stigmatisering

Elmar Mäder zelf vreest dat zijn ontslag, zes jaar geleden, te maken heeft met de klokkenluidersrol die hij zich had aangemeten. Aan de Curie, de regering van het Vaticaan, had hij immers een brief geschreven waarin hij het onderwerp aankaartte, en waarschuwde voor de veiligheid van de kerkvorst.

In Italië, waar het Vaticaan met man en macht op de discussie over het homohuwelijk weegt, maakt de holebibeweging zich intussen zorgen over de stigmatisering die ze in Mäders onthulling leest.

"De roddels over een vermeende homolobby doen toevallig de ronde terwijl in de Senaat het wetsvoorstel tegen homofobie voorligt", zegt de linkse politicus Franco Grillini, erevoorzitter van de homorechtenbeweging Arcigay. "Iedereen weet dat de rekrutering van de Zwitserse Gardes een schoonheidswedstrijd is, en het zal ook best wel kloppen dat in het uiterst mannelijke maar ook zeer homofobe Vaticaan mannen seks hebben met mannen. Maar een lobby? Neen."

Mäder verwoordt "de laagste clichés die van holebi's zondebokken maken", aldus nog Grillini. "Het zijn net dezelfde clichés die destijds ook op de Joden werden toegepast: onbetrouwbaar, deloyaal en verraderlijk."