Direct naar artikelinhoud

Pensioenen en uitkeringen met 2 procent omhoog

De sociale uitkeringen - werkloosheidsuitkering, leefloon en kinderbijslag - en pensioenen gaan in februari met 2 procent omhoog. De ambtenarenlonen worden in maart met hetzelfde percentage aangepast. Dat komt omdat de zogeheten spilindex overschreden is.

De aanpassingen komen niet onverwacht. De inflatie is in januari naar 3,65 procent gestegen, tegenover 3,49 procent in december. De gezondheidsindex (de inflatiemeter gezuiverd voor alcohol, tabak en prijzen aan de pomp) steeg met 3,38 procent. Het gemiddelde van de laatste vier maanden springt daardoor boven de wettelijk vastgelegde spilindex, wat leidt tot een verhoging van uitkeringen en pensioenen.

De vorige spilindexoverschrijding vond plaats in april 2011. Verwacht wordt dat de volgende in december 2012 zal gebeuren. Ook de werknemers in de private sector hebben uitzicht op loonsverhogingen. De gezondheidsindex is immers richtinggevend voor de loonaanpassingen in de privé.

Werkgeversorganisaties reageren verontrust op de inflatie en wijzen de recente regeringsmaatregelen met de vinger. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) berekende dat door de automatische indexering de bedrijven geconfronteerd worden met een loonkostenstijging van meer dan 150 miljoen euro op jaarbasis.

"België heeft nu een minister van inflatiebestrijding nodig", zegt Paul Soete, CEO van Agoria. Door de koppeling van de lonen aan de index zijn het de bedrijven die de hoge inflatie cash betalen.