Direct naar artikelinhoud

Kamer buigt zich over redding euro

De Kamer zet vandaag zo goed als zeker het licht op groen voor het jongste reddingsplan voor de euro. Het Europees noodfonds voor zwakkere eurolanden krijgt daarin meer armslag. Voor Griekenland ligt een tweede reddingspakket klaar. België trekt zijn waarborg voor de euro op van 15 naar bijna 35 miljard euro.

De parlementen van de zeventien eurolanden buigen zich deze dagen over de afspraken die hun leiders op de top van 21 juli hebben gemaakt. Tegen eind september of begin oktober zouden de ratificatieprocedures afgerond moeten zijn.

EU-president Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso hopen dat de nieuwe maatregelen de euro in een rustiger vaarwater kunnen brengen. Gisteren was het andermaal een bloedrode dag op de beurzen. Beleggers maken zich zorgen over de gevolgen van een eventuele exit van Griekenland uit de eurozone. Vooral bankaandelen kregen zware klappen.

Op de financiële markten wordt er geen geloof gehecht aan de plannen van Griekenland om te bezuinigen. De rente op Grieks staatspapier steeg naar een nieuw record. Dat gold eveneens voor de verzekeringspremie tegen een eventuele wanbetaling van de Grieken. Ook de premies op andere landen, waaronder België, staan op recordhoogte.