Direct naar artikelinhoud

Duel tussen boezemvrienden

Geen primeur sinds de laatste kampioenstitel van Zellik in 1994: 21 jaar al verdelen Maaseik (13) en Roeselare (8) de trofee onder elkaar. Verwoede pogingen zat, recent nog van Asse-Lennik, maar vergeefs. Maaseik rekent dit seizoen op Wijsmans, Asse-Lennik op Depestele. Twee eeuwige boezemvrienden, nu rivalen.

Dit is een uitzonderlijke campagne. Nooit was de vernieuwing even ingrijpend als verrassend. Tabula rasa op sleutelposities. Roeselare, Maaseik, Asse-Lennik, Antwerpen, Menen: de clubs die vooraan meedoen, presenteren allemaal een nieuwe dirigent, een andere spelverdeler. Maaseik, de voorbije twee seizoenen op de bek gegaan want alle finales gemist, kon de sportieve frustratie niet langer aanzien en kantelde de clubvisie. Weg met de meerderheid van jonge, onervaren superbeloften. Grijze wijsheid, routine, ervaring en bewezen (ook gewezen) talenten moeten voor de ommekeer zorgen.

Alle ogen zijn gericht op dit vernieuwde Maaseik: op papier gevoelig versterkt met toppers die het allemaal al hebben meegemaakt, over de landsgrenzen heen. "We kunnen ons geen derde seizoen zonder een titelfinale veroorloven", steekt clubvoorzitter Mathi Raedschelders zijn hoge verwachtingen niet weg. "Een derde wildcard voor de Champions League, mochten we weer naast de titelfinale grijpen, gaan we van de Europese federatie CEV niet meer krijgen. Moéten we met deze spelersgroep een prijs pakken? Ik zou enorm ontgoocheld zijn als we geen finales (titel en beker) spelen, dat is de ambitie, dat is ons doel."

Wereldspelers

Maaseik haalde de grote middelen boven om te versterken, met Wout Wijsmans als blikvanger. Hoe goed deze Belgische wereldspeler (met Italiaans paspoort) op z'n 37ste nog is, moet blijken. Hij heeft er alleszins veel zin in en brengt alleen al met zijn ervaring, stijl en présence het team veel bij.

Wout Wijsmans is weer thuis in Maaseik en Frank Depestele keerde terug naar Lennik. Twee doorwinterde 'veteranen' van vele oorlogen, gedecoreerd met tal van prijzen. Wijsmans tot in China, Depestele over Rusland en Oekraïne. Twee spelers met internationale klasse en ook boezemvrienden, die maar al te graag de eindfase van hun loopbaan zij aan zij hadden willen beleven, bij dezelfde club. Dat is niet gelukt, ze zijn nu tegenstanders, rivalen. Oog in oog, zonder ruimte voor compassie.

Wijsmans over Depestele: "Ik ben blij voor Frank dat hij net de Supercup heeft gewonnen, want voor een volgende prijs zal hij moeten wachten tot ik niet meer speel." Het vuur tussen beiden is aangewakkerd, ook Depestele daagt zijn vriend uit: "Niet Wout maar Pinheiro aan de pass is de beste transfer van Maaseik."

Roeselare bekijkt het wat vanop afstand. De ambitie is niet verminderd: finales, prijzen en uitblinken in de Champions League. Maar de club die voor een vierde titel op rij gaat, heeft met de Finse spelverdeler Tervaportti aan kwaliteit verloren. Het leergeld van zijn jonge Spaanse vervanger zal offers vragen en Orczyk, die Roeselare afsnoepte van Asse-Lennik, zal al eens pieken maar mist stabiliteit. "We starten voor een keer niet als dé favoriet", prevelt men bij Roeselare.

Ons verdict bij de competitiestart: Roeselare zal moeten leren verliezen. En Antwerpen, Menen, Gent en Leuven zullen zich andermaal tonen als verraderlijke thuisploegen. Zodat de tweestrijd lijkt toegespitst op Maaseik en Asse-Lennik. De snelheid waarmee de verlate competitie moet worden afgewerkt, laat weinig ruimte om op adem te komen. Het is bingo voor de 'veteraan' die de fysieke slag overleeft.