Direct naar artikelinhoud

Ferrera maakt indruk op eerste training

De eerste werkdag als coach van Racing Genk zit er op voor Emilio Ferrera. Met een tactisch exposé van goed een uur overtuigde hij de spelersgroep van zijn aanpak. Ook tijdens de eerste veldtraining werd meteen duidelijk wat Ferrera verwacht van zijn spelers. Diepgang en veel beweging zonder bal.

Het is 8u30 als Emilio Ferrera de parking van de Cristal Arena opdraait. De rest van de voormiddag benut de nieuwe coach van Genk om zijn voetbalfilosofie over te brengen op de leden van zijn technische staf. Kort na de middag zijn de spelers aan de beurt. Aan de hand van slides en videofragmenten legt Ferrera haarfijn uit wat hij van zijn spelers verwacht. De uiteenzetting zal uiteindelijk een uur in beslag nemen. "Als de groep er tien procent van zal onthouden, zal het mooi zijn", vertelt een speler ons.

Ferrera maakt desalniettemin indruk op de groep. Om 14u30 volgt de eerste veldtraining. Na een opwarming met physical coach Peter Catteeuw volgt een oefening rond de middencirkel waarbij de nadruk op de beweging zonder bal ligt. Ferrera zit er van bij het begin kort op. Het laatste half uur ligt de klemtoon op het creëren van diepgang vanuit het balbezit. Met gerichte consignes vuurt hij zijn groep aan. De meningen bij de spelers achteraf zijn heel positief.

Meteen overtuigd

"De nieuwe trainer heeft ons in een uur tijd uitgelegd wat zijn manier van werken is en hoe hij ons wil laten voetballen", vertelt Mboyo, die donderdag tegen Anzji allicht opnieuw in de basis zal staan. "Zijn exposé was helder en duidelijk, we weten waarvoor hij staat. Hij heeft me meteen overtuigd", is de spits vol lof. "Ik ken de Ferrera-clan vrij goed. Ze zijn gepassioneerd door het voetbal en constant bezig met het tactisch aspect van het spel. We delen dezelfde voetbalfilosofie. Ik ben een speler die wil bijleren en progressie maken. Op één uur tijd heb ik van Emilio Ferrera meer geleerd dan in de afgelopen maanden."

Een weinig respectvolle sneer naar Ferrera's voorganger Mario Been. Afgelopen zondag tijdens de rust van de partij tegen Waasland-Beveren barstte de bom in de Genkse kleedkamer, Mboyo pikte het niet dat Been hem wisselde, pakte zijn boeltje en verliet prompt het stadion. Een actie die ook bij spitsbroeder Jelle Vossen in het verkeerde keelgat schoot. "Mboyo is daar over de schreef gegaan, hij heeft zijn teammaats in de steek gelaten en dat doe je niet. Hij heeft zijn excuses aangeboden, maar nu moet hij het ook op het veld tonen."

Mboyo beseft dat hij - andermaal - te ver is gegaan. "In het vervolg moet ik beter met mijn ontgoocheling leren omgaan. Ik verwijt Mario Been overigens niets, hij heeft het maximum gedaan en dat hij kwaliteiten heeft als trainer betwist ik niet, want hij heeft hier goede resultaten neergezet en ik wens hem ook alle succes in het verdere verloop van zijn carrière. Maar nu is die pagina omgeslagen en ik denk dat het bestuur met het aantrekken van Emilio Ferrera een uitstekende beslissing heeft genomen. "Iedereen begint opnieuw vanaf nul, we hebben stevig getraind en dat scherpt de concurrentiestrijd aan."

Ferrera zei maandag bij zijn aanstelling dat hij geen individuele gesprekken had gepland, maar gisteren nam hij kapitein Jelle Vossen toch even apart. "We hebben kort enkele regeltjes overlopen, maar geen wereldschokkende dingen hoor", vertelde Vossen na afloop van de eerste training. Ook hij was aangenaam verrast door de duidelijke aanpak van Ferrera. "Aan de hand van videobeelden heeft hij ons verteld wat hij van ons verwacht. De hele ploeg zat geïnteresseerd te kijken en te luisteren. Het was heel leerrijk en daarmee maakte de trainer toch meteen een goede indruk. We hebben een idee waar hij naartoe wil, maar ik denk dat dat de komende dagen nog wel duidelijker zal worden. Verder was dit een eerste training zoals je die wel vaker hebt als je voor het eerst met een nieuwe trainer werkt. Iedereen was heel erg gemotiveerd."

Veel tijd om wijzigingen aan te brengen heeft Ferrera niet, morgen al komt Anzji op bezoek voor de terugwedstrijd in de 16de finales van de Europa League en zondag moet Genk op bezoek bij Anderlecht. "Elk positief resultaat kan ons op dit moment heel veel deugd doen. We hebben vorig jaar een heel seizoen geknokt voor dat Europees voetbal, het zou zonde zijn om dat donderdag tegen Anzji allemaal in één wedstrijd te vergooien", besluit Vossen.