Direct naar artikelinhoud

Record bij VDAB: 46 dagen om vacature in te vullen

BRUSSEL l De krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt neemt steeds ernstiger proporties aan. Het aantal werklozen daalt vrij spectaculair, maar daardoor vinden bedrijven dan weer steeds moeilijker geschikt personeel. Tegenwoordig duurt het 46 dagen voor de VDAB een vacature ingevuld krijgt, een record.

"Hoe minder werklozen er zijn, hoe moeilijker het zal worden om vacatures in te vullen", voorspelt woordvoerder Nancy Vercammen van de VDAB. "En door de stijgende uitstroom van de grote groep vijftigplussers zal de krapte op de arbeidsmarkt nog problematischer worden."

Uit de recentste gegevens van de VDAB blijkt dat het gemiddeld 46 dagen duurt voor een vacature bij de VDAB ingevuld raakt. Dat is een record. Alleen in 2001 duurde het even lang. Tegelijk moet dezer dagen 3 procent van de vacatures ingetrokken worden omdat er geen enkele geschikte kandidaat opduikt. Ook dat cijfer heeft de laatste tien jaar nooit zo hoog gelegen.

De instroom van Walen, Brusselaars en Europese onderdanen compenseert de spanning op de arbeidsmarkt maar ten dele. Een georganiseerde economische migratie zou oplossingen kunnen bieden, maar de VDAB vindt het niet haar taak om dat pleidooi te lanceren. "Dat is een politieke beslissing. Wij kunnen alleen maar de huidige situatie aankaarten."

Ook al dreigt de krapte op de arbeidsmarkt de groei van onze bedrijven af te remmen, toch is ze op zich goed nieuws. Ze is immers het gevolg van het feit dat steeds minder Vlamingen zonder job zitten. Dat bleek gisteren ook uit cijfers die minister van Werk Vandenbroucke (sp.a) vrijgaf.

Eind september waren er nog 182.516 werklozen in Vlaanderen, bijna 21 procent minder dan vorig jaar. Die daling is sterker dan de voorbije jaren, zegt de VDAB. Slechts 6,43 procent van de Vlaamse beroepsbevolking heeft geen werk.

De sterke daling is het gevolg van een goed draaiende economie, maar ook het beleid zit er voor iets tussen. "Het is geen toeval dat de sterkste daling zich voordoet bij mensen die net iets langer dan een jaar zonder job zitten", weet Vercammen. "Sinds vorig jaar lopen er projecten in 13 steden, waarbij schoolverlaters van bij het begin worden bestookt met jobaanbiedingen en niet meer losgelaten worden. Dat loont. Die projecten worden vanaf volgend jaar overigens veralgemeend naar heel Vlaanderen." De grote groep werkloze 50-plussers blijft wel een knelpunt, al is ook daar het aantal werklozen voor het eerst sinds lang gedaald.

(GoV/KrH)