Direct naar artikelinhoud

In de telecom rinkelen alle alarmbellen

Telenet, Belgacom, Mobistar en Base. Ze zijn met vier en er lijkt op de Vlaamse telecommarkt maar plaats voor drie. Mobistar is na de beurspandoering van gisteren een goedkope prooi. De speculatie over een overname door Telenet laait weer op.

Het was een beroerde dag voor Mobistarbaas Jean Marc Harion. Hij zag bijna 300 miljoen euro aan bedrijfswaarde verdampen, nadat de beurskoers een klap van ruim 30 procent kreeg. Mobistar maakte barslechte financiële cijfers bekend. Het telecombedrijf verwacht voor dit jaar een omzetdaling tot 12 procent en ook de winst smelt weg.

Internet, tv, mobiel en vast bellen. De informatiehongerige consument wil het vaak allemaal, en het liefst in een bundel bij een en dezelfde aanbieder. Dat verklaart waarom een tv-speler als Telenet besloot om ook op mobilofonie in te zetten en een mobiele speler als Mobistar een eigen tv-dienst uitbouwde. Ook Base bleef niet achter. De mobiele operator lanceerde begin dit jaar Snow, een pakket met internet, vaste telefonie en digitale tv.

De nieuwe diensten hebben wisselend succes bij de Vlaamse gebruikers, die wellicht het noorden kwijt zijn door de snel veranderende tariefformules. Telenets mobiele aanbod King en Kong werd een hit, maar Mobistar TV flopte compleet. Base maakt vandaag een nieuwe tussenbalans voor Snow bekend.

Voor Mobistar en Base is het alle hens aan dek om niet geplet te worden door Belgacom en Telenet. Die twee bedrijven bieden het volledige klavertje vier aan - tv, internet, vaste én mobiele telefonie - en kunnen met die bundels mooie winsten maken.

Prijzenslag

Ironisch genoeg heeft Mobistar zelf Telenet helpen groot maken als mobiele speler. Telenet beschikt niet over een eigen mobiel netwerk en sloot daarom een overeenkomst met Mobistar, die nog loopt tot 2017. De mobiele klanten van Telenet bellen en surfen zo op Mobistars netwerk.

Heeft Mobistar zijn eigen concurrent groot gemaakt? "Het management beweert van niet, omdat de overeenkomst winstgevend is", antwoordt beursanalist Emmanuel Carlier (ING). "Maar ik vind van wel, omdat de neveneffecten ervan zo groot zijn. Telenet heeft een prijzenslag voor mobiele telefonie ontketend. Daardoor zijn de prijzen in de hele markt gedaald, wat ook nadelig is voor Mobistar."

Telenet won alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar 103.400 nieuwe mobiele abonnees via de tariefplannen King en Kong, tot een totaal van 625.000. Dat is een verdubbeling op amper een jaar tijd. Die nieuwe klanten komen van Belgacom (Proximus) en Base, maar ook van Mobistar.

Ook federaal minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (sp.a) speelde een sleutelrol bij de massale klantenverhuis. De nieuwe telecomwet maakt het sinds vorig najaar voor de consument makkelijker om te veranderen van operator.

"Net als in de energiemarkt was het de bedoeling van de minister om de markt in beweging te krijgen, door de consument kosteloos te laten overstappen", zegt zijn woordvoerster. "Daardoor is de concurrentie toegenomen en zijn de prijzen inderdaad gedaald. Voor alle bedrijven gelden hetzelfde regels. Het is aan elk bedrijf om zich concurrentieel op te stellen."

Voor Mobistar ziet het er beroerd uit. De tv-plannen zijn noodgedwongen opgeborgen, en de mobiele activiteiten brengen almaar minder op. Het aantal eigen mobiele klanten daalt, en de prijzen daalden het afgelopen jaar met 20 procent. In een poging cash te vrijwaren, schrapt het bedrijf zijn dividend, tot ontzetting van de beurs. Mobistars forse koersdaling deed overigens ook beleggers in Belgacom twijfelen. Belgacoms koers zakte tot het laagste peil sinds de beursgang in 2004.

Overnamespeculatie

Mobistar hoopt dat een openstelling van Telenets kabel nieuwe kansen zal scheppen. De overheid wil Telenet verplichten om zijn kabelnetwerk in de loop van volgend jaar open te stellen voor concurrenten. Maar daar hangt nog veel mist rond, want het bedrijf zal dat wellicht met alle juridische middelen bevechten.

Telenet zit dankzij de langetermijndeal met Mobistar in een zetel. Al jaren wordt het Mechelse bedrijf ook genoemd als mogelijke koper van Mobistar. Door de beurspandoering is Mobistar een pak goedkoper geworden, waardoor het ook op de radar komt van andere mogelijke overnemers, zoals het Franse Iliad.

Mobistar is momenteel voor ruim de helft in handen van de Franse groep Orange (het voormalige France Télécom). De overige aandelen zitten bij beursbeleggers. Orange zou volgens analisten ook kunnen beslissen om Mobistar helemaal op te kopen, om het dan later weer door te verkopen.

Carlier: "Niemand heeft haast om Mobistar te kopen. De koers zou nog kunnen zakken, waardoor een overname nog goedkoper wordt. Er is maar plaats voor één 'mobile only'-speler in België, Base of Mobistar."

Ook Base kan weer in het spel komen. Telenet bood vorig jaar tevergeefs op Base, dat door zijn Nederlandse moedergroep KPN te koop gezet. Ook een consortium rond De Persgroep mengde zich in de biedstrijd. Maar KPN vond de biedingen te laag en blies een verkoop af. "KPN zal Base voor een goede prijs nog steeds willen verkopen", vermoedt Carlier. "Alleen is momenteel niemand bereid die prijs te bieden." KPN begon gisteren de verkoopsprocedure voor zijn Duitse mobilofoniedochter E-Plus aan het Spaanse Telefonica.