Direct naar artikelinhoud

Verkoop vinylplaten nog steeds in opmars in Engeland en VS

De verkoop van vinylplaten zit nog steeds in de lift. In Groot-Brittannië nam zij zelfs met meer dan 15 procent toe. Dat blijkt uit cijfers van The Official Charts Company, dat de Britse hitlijsten samenstelt. Het voorbije jaar is al het vijfde op rij dat de verkoop van elpees significant groeit. In Groot-Brittannië gingen 389.000 exemplaren over de toonbank.

Ook in de VS nam de verkoop van vinyl fors toe, met 17,7 procent. Volgens het muziekblad Billboard werden in totaal 4,5 miljoen albums op vinyl verkocht. Van de totale verkoop is dat slechts 1,44 procent.

De beste verkochte elpee in de VS was Blunderbuss van Jack White, die van zijn plaat 34.000 stuks op vinyl verkocht. In Groot-Brittannië was Coexist van The xx het populairst op vinyl. Op de tweede plek staat Abbey Road van The Beatles. In Groot-Brittannië is dat The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars van David Bowie uit 1972, waarvan vorig jaar een geremasterde jubileumeditie met audio-dvd verscheen.

Volgens Geoff Taylor van de BPI, het officiële orgaan van de Britse platenindustrie, is vinylverkoop nog steeds relatief klein in verhouding tot cd's en digitale albums, maar trekt het wel nieuwe muziekliefhebbers aan. De verzamelwaarde en de geluidskwaliteit zouden belangrijke verkoopsargumenten zijn.