Direct naar artikelinhoud

Vaudeville over burgemeesterschap in Kortrijk

De eed heeft Vincent Van Quickenborne (Open Vld) intussen afgelegd, maar op 1 januari wordt nieuwkomer Rudolf Scherpereel (N-VA) waarschijnlijk een maand lang burgemeester van Kortrijk.

Het was hét gespreksonderwerp tijdens de kerstinkopen in Kortrijk afgelopen weekend: de schorsing van Vincent Van Quickenborne. De Raad voor Verkiezingsbetwistingen oordeelde vrijdag dat "de toekomstige burgemeester van Kortrijk", zoals de gewezen vicepremier zichzelf de jongste maanden pleegt te noemen, te grote affiches opgehangen heeft in de buurt van de kiesbureaus. CD&V en Groen, beide naar de oppositie verwezen, hadden daartegen klacht ingediend, de Raad gaf hen gelijk.

In de winkelstraten gaat het volgens de ene om een wraakactie van slechte verliezers, de andere hoopt dat Van Quickenborne door deze tik op de vingers een toontje lager zal zingen. Ze zijn in Kortrijk immers nog niet vergeten hoe hij uittredend burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) schaakmat zette na 14 oktober. Hoe het ook zij: het resultaat is dat Van Quickenborne een maand in de wachtkamer zal moeten gaan zitten.

Of toch niet? Want ook daarover werd afgelopen weekend druk gespeculeerd. Politicoloog Johan Ackaert (UHasselt) stelde dat een schorsing als gemeenteraadslid niet automatisch een schorsing als burgemeester inhoudt. "Geen enkel decreet bevat dat automatisme", aldus Ackaert. Maar Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) is formeel: geschorste raadsleden kunnen hun mandaat als burgemeester gedurende de schorsingsperiode niet opnemen, schreef hij aan Van Quickenborne en de drie andere burgemeesters die hun boekje te buiten gingen (Alain Yzermans uit Houthalen-Helchteren, Marc Penxten uit Alken en Kristof Pirard uit Heers, AVB).

Toch wil dat niet zeggen dat de kous hiermee af is. De geschorste burgemeesters hebben acht dagen om de beslissing aan te vechten en Van Quickenborne overweegt dat te doen: "In de loop van de week pleeg ik daarover overleg met mijn raadsman. We hebben nog tijd."

Ook om te kijken wie hem in de eerste maand van het jaar zal vervangen is nog tijd tot 1 januari, aldus Van Quickenborne.

Maar ook dat wordt tegengesproken. Door ... die burgemeester ad interim zelf. "Het is inderdaad al beslist, ja", zegt eerste schepen Rudolf Scherpereel (N-VA). "Achter de schermen zal Vincent in januari al burgemeester zijn, maar de formaliteiten zullen door mij waargenomen worden. Ikzal ook officiële documenten ondertekenen."

Scherpereel is een complete nieuwkomer in de politiek. Afgelopen zomer werd de oud-Unizo-voorzitter van Zuid-West-Vlaanderen verzocht om de lijst te trekken. "De verantwoordelijkheid schrikt me absoluut niet af", zegt Scherpereel vanuitzijn vakantieplaats. "Ik ben het gewoon om verantwoordelijkheid te dragen. Het belangrijkste is dat die stadscoalitie overeind blijft."

Mede daarom zou het volgens Scherpereel hoogst onverstandig zijn om in beroep te gaan tegen de schorsing. "Ik heb het hem in ieder geval afgeraden. Als we dit zo laten, is iedereen dit tegen het eind van het jaar al lang vergeten. Vecht Van Quickenborne de beslissing toch aan, hebben we heel de affaire in het najaar weer op ons bord. Daarom lijkt het me beter alles nu zo te laten."