Direct naar artikelinhoud

Strikken en valstrikken

De Nederlandse schilder René Daniëls, geboren in Eindhoven in 1950, krijgt in het Van Abbemuseum in zijn geboortestad een overzichtstentoonstelling die een nieuwe blik wil bieden op zijn veelzijdige en invloedrijke oeuvre. De presentatie omvat een ruime selectie schilderijen, tekeningen en gouaches uit de periode 1976-1987, evenals voor het eerst een groot aantal schetsen en notities uit zijn archief.

In 1987 werd Daniëls getroffen door een hersenbloeding, die hem het werken lange tijd onmogelijk maakte. Sinds 2006 is hij weer actief. Dat jongste werk wordt ook in het retrospectief opgenomen en speciaal voor deze tentoonstelling maakt Daniëls een wandtekening.

Zijn oeuvre wordt in het Van Abbemuseum gesitueerd in de context van de undergroundcultuur van de jaren zeventig en tachtig. Muziekstromingen zoals punk, new wave en no wave waren een belangrijke inspiratiebron. Daniëls vroegste schilderijen tonen eenvoudige en tegelijk dubbelzinnige perspectieven: het lijken tentoonstellingszalen waarin schilderijtjes hangen, maar tegelijk kunnen het ook opengeklapte dozen, decors, grote strikken of vlinderdasjes zijn. Later ging Daniëls, onder invloed van Magritte en Picabia, zich meer bezighouden met de spanning tussen beeld en woord en beweegt zijn werk in wat hij noemt het voormalige niemandsland tussen literatuur en beeldende kunst.

René Daniëls, 12/5 tot 23/9,

Van Abbemuseum, Eindhoven, Nederland, www.vanabbemuseum.nl