Direct naar artikelinhoud

Iran beschuldigt na VS nu ook Pakistan van zware aanslag

De Iraanse president Ahmadinejad beschuldigt Pakistan van medeplichtigheid aan de zware aanslag van zondag. Daarbij vielen 49 doden, onder wie vijf kopstukken van de Revolutionaire Garde.

Bij de zelfmoordaanslag kwam onder meer generaal Noor Ali Shoostari van de Revolutionaire Garde om - zowat het ideologische leger van het regime. Iran beschuldigde meteen de VS ervan achter de aanslag te zitten. Sommige Iraanse toppolitici noemden zelfs de naam van VS-president Obama “die met deze terreurdaad zijn hand heeft verbrand”. Washington veroordeelde de aanslag en ontkende elke medewerking aan de aanslag, die opgeëist werd door de soennitische rebellengroepering Joundallah (Soldaten van God). Die was op 28 mei al verantwoordelijk voor 25 doden bij de aanslag op een moskee.Nu beschuldigt president Mahmoud Ahmadinejad Pakistan er dus van iets met deze zelfmoordaanslag te maken te hebben. Volgens hem zijn de aanslagplegers vanuit Pakistan Iran binnengegaan en hebben de Pakistaanse autoriteiten niets ondernomen om dat te beletten. Teheran eist dat het land optreedt tegen deze anti-Iraanse militanten.Gisteren werden Iraanse en Amerikaanse experts in Wenen verwacht om het nucleaire programma van Iran te bespreken. Iran heeft ook aangekondigd de zaakwaarnemer van Pakistan in het land op het matje te roepen. Er werden vooralsnog geen verdachten opgepakt, maar president Mahmoed Ahmadinejad belooft dat “deze criminelen weldra een antwoord mogen verwachten”.

‘Verwoestend antwoord’

“We zullen op verwoestende manier reageren zodat deze groepering een dergelijke actie nooit meer durft te ondernemen”, verklaarde generaal Mohammad Pakpour van de Revolutionaire Garde. Het zuidoosten van Iran is altijd al een gebied geweest waar soennieten verzet plegen tegen het regime van de sjiitische ayatollahs. Dat ze hun acties vanop Pakistaans territorium starten, is algemeen geweten, maar Pakistan ontkent het wel. Het gaat om groepen die tribale en familiale banden over de staatsgrens heen hebben.