Direct naar artikelinhoud

Muyters twijfelt aan gemeenschapsdienst

Vlaams werkminister Philippe Muyters (N-VA) waarschuwt dat de invoering van gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen zijn activeringsbeleid niet mag dwarsbomen. Hoezo, N-VA is toch de grote voorstander van deze maatregel? Met mate, zo blijkt nu.

Muyters roept zijn federale collega Kris Peeters (CD&V) op om rekening te houden met het bestaande Vlaamse activeringsbeleid. De minister vreest dat de invoering van de gemeenschapsdienst zijn beleid zal beperken. Volgens het federale regeerakkoord zullen langdurig werklozen binnenkort twee halve dagen per week gemeenschapsdienst moeten doen, als een opstap naar een volwaardige job.

Muyters beschikt vandaag al over de mogelijkheid om mensen op zoek naar een job aan de slag te zetten, bijvoorbeeld via een stage of een individuele beroepsopleiding binnen een bedrijf. Meestal gaat het hier niet om twee halve dagen per week, maar om meerdere dagen, soms voor weken of maanden.

Doelloos

Die flexibiliteit wil hij niet kwijt. Wat Muyters betreft, kan gemeenschapsdienst dan ook alleen ingevoerd worden voor een heel specifieke doelgroep: om mensen die doelloos thuis zitten weer aan de slag te krijgen en uit hun sociaal isolement te halen. "Deze mensen staan nog heel ver van de arbeidsmarkt." Voor mensen die nu bijvoorbeeld een stage lopen, zou het onzinnig zijn om dit te stoppen om hen twee halve dagen per week gemeenschapsdienst te laten uitvoeren.

Verschillende media vertaalden de waarschuwing van Muyters gisteren als het begin van het einde voor de gemeenschapsdienst voor werklozen. Want als de grootste voorstander van de maatregel zijn kar keert, dan zal er toch nooit iets van terechtkomen? Zeker omdat Muyters voorlopig maar niet antwoordt op de brief die Peeters eind juni heeft gestuurd. In die brief vraagt die laatste een aantal voorstellen van Muyters voor de concrete uitwerking van de maatregel.

Muyters ontkent dat hij een bocht maakt. De bewuste brief wordt eerstdaags verstuurd, klinkt het op zijn kabinet. De enige reden dat dit niet eerder gebeurde, was omdat de minister nog met vakantie was. Muyters zegt dat hij achter de invoering van de gemeenschapsdienst staat, maar dan wel op een gerichte manier.

Bevorderlijk voor de sfeer onder de centrumrechtse regeringspartijen is deze kwestie alweer niet echt. Muyters voelt zich gepakt door Peeters. In zijn omgeving wordt aangegeven dat de CD&V'er bewust voor verwarring gezorgd door in de media te verkondigen dat hij steeds wacht op een antwoord van Muyters op zijn brief.

Een bron binnen N-VA: "Peeters heeft geen zin om de gemeenschapsdienst in te voeren, dat weet iedereen. Nu laat hij uitschijnen dat ook wij de invoering niet zouden zien zitten. Het tegendeel is waar. We hebben wat opmerkingen, ja, maar net om de maatregel goed te laten werken."

Ook de liberalen ergeren zich aan het relletje tussen Muyters en Peeters. Nu er parallelle regeringen zijn, zou dit soort geruzie niet meer mogen, vinden ze.

Bij Peeters wil men er zelf niet veel woorden aan vuilmaken. Zijn woordvoerder laat weten dat Peeters, op vraag van de regionale ministers, de brief heeft geschreven om te horen wat hun voorstellen zijn. Voorlopig heeft hij nog geen antwoorden ontvangen. Als de voorstellen van Muyters binnenkomen, zal hij ze bestuderen.