Direct naar artikelinhoud

Italiaanse premier Letta kondigt ontslag aan

De Italiaanse premier Enrico Letta biedt vandaag bij president Giorgio Napolitano zijn ontslag aan. Enkele minuten eerder had zijn eigen partij met overweldigende meerderheid haar steun voor de coalitieregering ingetrokken.

De partijraad zei het vertrouwen in de regering op, met 136 stemmen voor, 16 tegen en 2 onthoudingen. Het was vooral partijleider Matteo Renzi die op een stemming had aangedrongen. Die klaagt al maanden dat de linkervleugel van de PD (Partito Democratico) te veel aan oude structuren vasthoudt en zo het economische herstel in de weg staat.

Nochtans leek Letta eerst vastbesloten om aan te blijven. De premier stelde gisteren nog trots de ambitieuze toekomstplannen van zijn coalitie voor. Dat hij die plannen niet in de partijraad kwam verdedigen, werd hem door menig partijgenoot evenwel kwalijk genomen.

Of president Napolitano nieuwe verkiezingen zal uitschrijven, is onduidelijk, al lijkt die kans klein. Napolitano heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij eerst een nieuwe kieswet wil, alvorens er een nieuwe stembusgang komt. De kans is dan ook groot dat hij Renzi, die sowieso op de job aast, tot nieuwe premier benoemt.

Letta werd vorig jaar premier, nadat PD-leider Pierluigi Bersani weliswaar de Kamerverkiezingen had gewonnen, maar geen meerderheid in de Senaat achter zich had gekregen. Het was op aandringen van Napolitano dat Letta in zee ging met het centrumrechtse kamp van Silvio Berlusconi. De mediamagnaat heeft de coalitie inmiddels verlaten, maar een deel van zijn volgelingen, onder wie vicepremier Angelino Alfano, blijft Letta steunen.

Vraag is dus of onder meer Alfano een nieuwe regering onder leiding van Renzi zal steunen. Die wil graag tot het verkiezingsjaar 2018 regeren. Als Napolitano hem tot premier benoemt, wordt hij de derde achtereenvolgende regeringsleider die daarvoor geen persoonlijk mandaat van de kiezer heeft, na Mario Monti in 2011 en Letta vorig jaar.