Direct naar artikelinhoud

tips.boeken

Dit leesvoer loodst u door de herfst

Intiem in de leesclub

Tijdens het eerste Das Magazin Festival in ons land, op 20 september in Gent, wordt het begrip 'leesclub' naar een geheel ander niveau getild. Het festival is een unieke kans om je liefde voor boeken te delen met anderen en met een schrijver die je bewondert. Hoe het werkt? Twaalf auteurs komen er met kleine groepjes lezers over hun nieuwste boek praten, op verschillende locaties in de stad. De meeste tickets zijn al de deur uit, maar voor de 'Leesclub Deluxe' kun je je nog inschrijven. Doen, want Tom Lanoye gaat aan honderd boekenvreters verklappen hoe zijn laatste roman, Gelukkige slaven, tot stand kwam. Een gebeuren zo privé dat je aan de deur je gsm moet afgeven! Nadien zakken alle deelnemers af richting Vooruit, voor een knalfeestje met gelegenheids-dj's die voor één keer plaatjes in plaats van woorden aan elkaar zullen rijgen.

Het originele concept bestond al langer in Nederland. Voor de eerste Belgische editie werden een aantal straffe namen gestrikt, onder wie Herman Koch, Griet Op de Beeck, Maartje Wortel en Gouden Uil-winnaar Joost de Vries.

Deelnemen aan de Leesclub Deluxe kost 8 euro (incl. party), dasmag.be

Jeroen Brouwers viert in 2014 twee keer feest: vijftig jaar geleden zette hij zijn eerste zinnen als schrijver op papier, en op 10 oktober verschijnt zijn nieuwe roman, Het hout, over een door kloosterlingen geleid jongens-pensionaat in de jaren '50, waar seksueel misbruik, sadisme en vernedering welig tieren.

Het hout, uitg. Atlas Contact

Een nieuwe Agatha Christie

39 jaar: zo lang al is de echte Agatha Christie niet meer onder ons. En toch verschijnt op 8 september een gloednieuw Poirot-mysterie. De familie heeft auteur Sophie Hannah namelijk de toestemming gegeven om aan de slag te gaan met Christie's wereldberoemde personages. Dat leverde The Monogram Murders (bij ons: De monogram moorden) op, een verhaal dat in vijftig landen tegelijk in de rekken zal opduiken. Of het een Agatha pur sang is, dat zal de toekomst uitwijzen, maar wij zijn alvast blij dat Hercule Poirot en Miss Marple weer even tot leven worden gewekt.

De monogram moorden, uitg. Pantheon

Liefde is alles

Wie droomt er niet van een debuut zoals dat van De Morgen-columniste Griet Op de Beeck, die met Vele hemels boven de zevende meteen een bestseller op de wereld losliet? De vele fans bij wie dat boek een gevoelige snaar raakte, kijken nu al uit naar Kom hier dat ik u kus, dat in oktober verschijnt. Our guess? Opnieuw een boek dat je van de ene emotie in de andere zwiert, en achterlaat met één wijsheid: liefde is alles.

Kom hier dat ik u kus, uitg. Prometheus