Direct naar artikelinhoud

Wathelet furieus op 'valse' energieregulator

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) haalt hard uit naar de energie-regulator CREG. 'Ze hebben de plicht om de waarheid te zeggen.'

Wathelet wil "de puntjes op de i zetten". De federale energiewaakhond gaat volgens de staatssecretaris zijn bevoegdheden te buiten. "De CREG heeft rechten, maar ook plichten. Bijvoorbeeld de plicht om de waarheid te vertellen", benadrukt hij. "Het is hoog tijd om verschillende foute verklaringen van de CREG te verbeteren."

De uitspraken van CREG-topman Guido Camps in een reeks energiedossiers zitten Wathelet hoog. Het meest gevoelige dossier: onze energiebevoorrading deze winter. Zonder de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2, die allebei voor onbepaalde tijd stilliggen voor onderzoek naar scheurtjes, dreigen dan black-outs. Dat is wat Camps zegt. Wathelet beweert het tegengestelde.

Niet bevoegd

"De CREG heeft niets te zeggen over onze energiezekerheid", klink het fors. "Camps kan niet waarschuwen voor black-outs deze winter, want hij is niet bevoegd voor de energiebevoorrading. De regulator moet zich dus niet mengen in een debat waarvoor het de instrumenten noch de kennis heeft. Dat kan absoluut niet."

Wathelet schiet ook het CREG-voorstel over de ontkoppeling van de energieprijzen en de olieprijs af. Het basisidee is goed: het prijzenmechanisme omgooien ten voordele van de consument. Die zouden op hun gas- en elektriciteitsfactuur immers geen toeslag meer betalen voor de almaar stijgende olieprijzen. Maar daar blijft het bij. "De CREG wil geen overgangsperiode", vervolgt Wathelet. "Terwijl de regering al besliste dat die er komt, zoals de regulator dat zelf in 2007 adviseerde. En de aankondiging dat een huishouden 400 euro op zijn gasfactuur zou besparen, is gewoon vals. Zo'n besparing kan nooit in de werkelijkheid. De CREG geeft burgers valse hoop en verkeerde informatie."

Bewijs

Nog zo'n misser volgens Wathelet: de bewering van Camps in De Tijd dat aardgasproducten zoals het Russische Gazprom door de hoge prijzen miljarden euro's hebben teruggestort aan de Europese energieleveranciers, waaronder Electrabel. Die zouden die kortingen echter niet doorrekenen aan de klant. "Laat mij duidelijk zijn: er bestaat geen enkel contact tussen Electrabel en Gazprom. Als Camps aankondigingen wil doen, dan moet hij zijn verklaringen ook bewijzen."

De relatie tussen de staatssecretaris voor Energie en de federale energieregulator bereikt zo een breekpunt. Bij het aantrede van de regering-Di Rupo eind 2011 had Wathelet nochtans beloofd om voor een pacificatie te zorgen tussen beide kampen.