Direct naar artikelinhoud

België start Davis Cup tegen Zweden als favoriet

Zweden rekent op de verrezen Andreas Vinciguerra om België van promotie naar de wereldgroep van de Davis Cup te houden. Normaal gezien mag dat David Goffin (ATP 56) en Steve Darcis (ATP 73), die vandaag opent tegen Michael Ryderstedt (ATP 456), niet doen twijfelen. België blijft uitgesproken favoriet.

Alsof Zweden door het wegblijven van Robin Söderling en een serieuze dip in de talentaanvoer nog niet voldoende gehandicapt is haakte gisteren ook nog eens Robert Lindstedt (ATP 5) af, hun beste dubbelspeler. "Een knieprobleem", zei kapitein Thomas Enqvist, die de moed nog niet verloor. Zoals verwacht toverde hij wit konijn Andreas Vinciguerra, al enkele seizoenen op non-actief, uit de hoge hoed om met diens ervaring het Belgische speerpunt, David Goffin, onder druk te zetten.

"Vinciguerra kent de routine en weet hoe je goede spelers moet kloppen", zei Enqvist over de voormalige nummer 33 van de wereld die de laatste jaren amper een wedstrijd speelde maar nu op zijn 31ste opnieuw op een comeback mikt. "De voorbije twee weken was zijn vorm uitstekend. De Belgen hebben een sterk team maar ze zijn ook jong, afwachten hoe zij met de verwachtingen omgaan."

Dat mag geen probleem zijn, zegt kapitein Johan Van Herck. "De spelers weten hoe ze daar mee moeten omgaan", aldus de 38-jarige Antwerpenaar. Dat geldt in de eerste plaats voor Goffin, de 21-jarige Luikenaar die zijn eerste titularisplaats voor eigen publiek viert. "Ik weet niet of ik de leider van de ploeg ben, ik ben toevallig het hoogst geklasseerd deze week, maar ik voel me zeker goed en ben klaar om alles te geven. Ik ken Vinciguerra niet zo goed, hij kende succes toen ik nog jong was (2003), maar Steve (Darcis) en Olivier (Rochus) zullen me wel wat info verschaffen."

Op de gravelbaan van de Primerose Club kan Goffin misschien zelf gebruik maken van zijn ervaring op Roland Garros eerder dit jaar? "Oei, maar die pagina is al lang omgedraaid, hoor", zei Goffin stellig. "Dat was een mooie trampoline voor de volgende maanden maar de Davis Cup is een heel ander evenement."

Eentje waarbij er maar één uitslag telt: zondag moet Zweden opzij gezet zijn en België lid zijn van de wereldgroep.