Direct naar artikelinhoud

Ageas verkoopt Turkse dochter

De verzekeraar Ageas (het vroegere Fortis) gaat zijn pensioen- en levensverzekeringsactiviteiten in Turkije verkopen aan de Franse financiële groep BNP Paribas. De operatie, die past in de strategische hertekening van de beursgenoteerde groep, zal vermoedelijk resulteren in een beperkte kapitaalwinst.

Een nieuwe stap in de strategische heroriëntatie van de verzekeringsgroep

Het is geen toeval dat BNP Paribas het Ageasonderdeel inlijft. De twee bedrijven kunnen het erg goed met elkaar vinden.

Ageas dokterde in 2009, na het uiteenvallen van de bank-verzekeraar Fortis en het samenwerkingsakkoord met BNP Paribas, een nieuwe strategie uit. Die houdt onder meer in dat alle activiteiten op termijn groot en rendabel genoeg moeten zijn. Investeren, bijvoorbeeld in overnames, kan alleen maar in landen waar Ageas een concurrentievoordeel kan halen uit zijn aanwezigheid of uit een sterk partnerschap met een leidende distributeur.

Die principes leidden in een klein jaar tijd al tot een reeks ingrepen. De recentste slaat dus op Turkije. Daar boekt Fortis Emeklilik ve Hayat ruim dubbel zo veel premies als in 2005, maar met 62 miljoen euro over 2009 blijft de Ageasdochter al bij al een kleine verzekeraar. Ageas belandde in Turkije in 2005, in de marge van de overname van de lokale Disbank door Fortis Bank.

Hoeveel BNP Paribas betaalt voor de overname is niet bekend. Dat de Franse groep het Turkse Ageasonderdeel inlijft, is geen toeval. Ageas en BNP Paribas kunnen het goed met elkaar vinden. Ze bezitten samen AG Insurance, de Belgische sterkhouder van de verzekeringsholding, en sloten een langdurig distributieakkoord voor de Belgische markt. In Italië sloegen ze de handen in elkaar om een meerderheidsbelang te verwerven in UBI Assicurazioni, een van de belangrijkste schadeverzekeraars van het land.

De verkoop van de Turkse activiteiten is wellicht niet de laatste ingreep bij Ageas. “We blijven naar onze portefeuille kijken”, zegt woordvoerster Kathleen Steel. Het aandeel van Ageas sloot gisteren 5,6 procent hoger af op 2,10 euro.