Direct naar artikelinhoud

Bondscoach René Vandereycken: 'Het was geen penalty. De scheidsrechter floot te snel'

ALMATY l René Vandereycken slaagde er weer niet in de Duivels naar een tweede opeenvolgende zege in een kwalificatiewedstrijd te leiden. "We wisten dat het hier moeilijk zou worden", zegt Vandereycken. "Servië had hier al verloren, wij speelden thuis 0-0. Toch hadden we het in de eerste helft moeten afmaken, het had 1-3 moeten staan bij de rust."

Hoe verklaar je dat de ploeg na de rust zo'n ander gelaat toonde?

René Vandereycken: "Kazachstan ging anders voetballen, met veel lange ballen. We verloren de controle. Mijn spelers hadden harder mogen ingrijpen, maar ze durfden niet. De scheidsrechter floot te snel tegen ons en de spelers voelden dat. Ze kregen gelijk. Ik heb de beelden gezien: er was geen penaltyfout van Fellaini."

Was dat de enige verklaring?

"Sommige spelers voetbalden toen onder hun niveau. Was het de vermoeidheid, het tijdverschil en de warmte die gingen spelen? Zoiets is moeilijk uit te leggen. Hoe dan ook heeft Stijnen niet zoveel moeten pakken."

Waarom moest Dembélé mee terugzakken op het middenveld?

"Dat was niet de bedoeling. Maar hij voetbalde iets te dicht bij Mirallas en Goor stond op het middenveld voortdurend tussen twee man. Daarom heb ik hem gevraagd om iets meer steun te geven op de flank, meer niet."

Waarom wisselde je Mirallas?

"Kevin had goed gespeeld, maar hij was vermoeid. We mogen hem niet verbranden. Daarom koos ik voor frisse bankzitters. Ik heb geprobeerd om met de inbreng van Haroun op een andere manier te spelen. Dembélé heeft het de tegenstander daarna trouwens lastig gemaakt in de spits. Ook Mpenza heeft trouwens nog druk gezet."

Moet je een 0-2-voorsprong bij de nummer 115 van de wereld niet altijd kunnen vasthouden?

"Deze ploeg verliest thuis niet vaak én heeft Servië geklopt. Het is te gemakkelijk om te zeggen: dit is máár de nummer 115 van de wereld."

(RN)