Direct naar artikelinhoud

‘Bijna complete’ Hugo Claus-collectie gaat binnenkort onder de hamer

De Nederlandse verzamelaar en bibliofiel Gert Jan Hemmink gaat binnenkort zijn ‘bijna complete’ collectie Hugo Claus van de hand doen. Hij brengt ze ter veiling bij Adams Amsterdam op 28 mei. Hemmink staat bekend als een echte Clauskenner.

Op relatief jonge leeftijd raakte hij bevriend met Claus (1929-2008) en kon zo veel uniek werk uit Claus’ privébibliotheek verwerven. In 49 jaar tijd bouwde Hemmink een duizelingwekkende verzameling op. Zijn collectie groeide uit tot een schatkamer van bijzondere publicaties, luxe-edities en zeldzame Clausdrukken. Vaak ging het om gesigneerde exemplaren, die van handgeschreven commentaar waren voorzien. Bij Adams Amsterdam komen meer dan duizend stuks op de markt, zij het geleidelijk aan. Er wordt gestart met het beeldend werk dat Hugo Claus alleen of samen met andere kunstenaars fabriceerde.

Als duurste stuk geldt het originele losbladige manuscript van Paal en Perk uit 1951, met veertien losse originele tekeningen van Corneille. De prijs wordt geschat op 26.000 à 30.000 euro. Als reden voor de verkoop geeft Hemmink op dat “de passie van het verzamelen stilaan was weggeëbd”. De collectie en catalogus van de veiling bij Adams zijn op 19 mei te zien in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde te Gent, van 12 tot 19 uur.

Hugo Claus staat de komende weken weer volop in de belangstelling. Bij De Bezige Bij Antwerpen verschijnt op 18 mei De wolken. Uit de geheime laden van Hugo Claus, samengesteld door Humojournalist Mark Schaevers. Het bevat een royale greep uit manuscripten van vroege en latere werken, maar ook aanzetten tot nooit voltooid werk, voorbereidende schetsen, schema’s naast brieven met andere kunstenaars, dagboeken en agenda’s.

In De Slegte Antwerpen is naar aanleiding daarvan een tentoonstelling te zien uit dat archief, met als kroonjuwelen de dagboek-notities van Claus. Dat Hugo Claus regelmatig dagboeknotities maakte, was slechts door zeer weinigen geweten. Het kwam na Claus’ overlijden bij het inventariseren van zijn persoonlijk archief aan het licht.

Veerle Claus-De Wit leidt de tentoonstelling in op zaterdag 21 mei, Kurt van Eeghem gaat in gesprek met Mark Schaevers en acteur Bruno Vanden Broecke leest Clausfragmenten. (DL)