Direct naar artikelinhoud

Een zwarte kat met negen levens

'J'ai deux amours', zingt Karoline 'Leki' Kamosi als de bekende revuester Josephine Baker in de musical Josephine B. Misschien heeft Leki zelf voortaan ook twee - muzikale - liefdes, nu ze zich in deze voorstelling out als een musicalartieste pur sang.

Leki Kamosi, bekend bij het grote publiek als urban zangeres en presentatrice, is werkelijk verbluffend in de titelrol. Josephine B. is ook in zijn geheel een innemende en meeslepende musical over het leven van een van 's werelds meest intrigerende revueartiesten: Josephine Baker (1906-1975). Scenaristen Frank Van Laecke en Allard Blom vertellen niet zozeer het verhaal van Bakers carrière en muziek, wel dat van haar leven en persoonlijke keuzes. Aangezien Bakers levensloop leest als een spannende roman (ze trouwde vier keer, adopteerde twaalf kinderen, deed verzetswerk tijdens WOII en streed tegen het racisme in haar geboorteland, de VS), levert dat stof genoeg voor een boeiende musical.

Al bij het openen van het toneelgordijn verschijnt La Baker ten tonele, waarbij Leki de aandacht volledig naar zich toe trekt met haar treffende Baker-look. Vervolgens pakt ze het publiek helemaal in door verbazend geloofwaardig te acteren, daarbij moeilijke stiltes en emotionele scènes niet te schuwen en toch niet aan overacting te doen. De schroom waarmee ze zich de eerste keer moet uitkleden voor de overbekende, weinig verhullende act met het bananenrokje, is vertederend. Bovendien zingt ze de pannen van het dak. Ze staat af en toe met haar stem figuurlijk naakt op het podium. Als kijker word je omarmd en meegevoerd door zoveel hartstochtelijke toewijding en lef.

Voor Leki's medespelers is het moeilijk om tegen haar op te boksen, maar het mannelijke ensemble brengt het er niet slecht van af op een podium dat soms wat krap lijkt voor zes dansende heren. Jan Schepens is degelijk en niet overheersend als Bakers vierde echtgenoot Jo Bouillon. Ook de anderen stellen zich dienstbaar op. Toch hopen wij vooral dat het musicalvirus Leki besmet heeft zoals zij ons en dat ze aan haar carrière een extra leven als musicalartieste toevoegt.