Direct naar artikelinhoud

België op één na gevaarlijkste land voor voetgangers

Ons land bengelt achteraan de Europese klas als het aankomt op de veiligheid van voetgangers. Alleen in Portugal vallen meer doden en gewonden bij voetgangers. Dat berekende Touring, datbovendien waarschuwt dat de cijfers ook nog stijgen.

"In 2011, het laatste jaar waarvan we cijfers hebben, vielen er in ons land 4.801 doden en gewonden bij voetgangers in het verkeer. Dat zijn er 1.362 meer dan in 2002 of een stijging van 39 procent", zegt woordvoerder Danny Smagghe. Dat komt neer op 11 doden per miljoen inwoners, enkel Portugal doet het met 18 slechter. In Nederland, dat de beste resultaten kan voorleggen, vielen in 2011 'slechts' 4 doden per miljoen inwoners.

Volgens Smagghe zit het verschil bij de infrastructuur. "In Nederland is bij de groei van de weginfrastructuur altijd rekening gehouden met fietsers en voetgangers, Terwijl België toch een echt autoland is. Op dat vlak zitten we met een achterstand van 20 tot 25 jaar."

Zeker in steden en gemeenten moet het beter: het gros van de ongelukken gebeuren immers niet wanneer mensen langs een drukke baan lopen of wachten aan het kruispunt, maar terwijl ze de weg oversteken. "De helft van de ongevallen gebeurt ook als het donker is, dus het is absoluut noodzakelijk om oversteekplaatsen goed zichtbaar te maken, zodat automobilisten kunnen anticiperen." Smagghe denkt daarbij aan witte lichten die zebrapaden duidelijk oplichten.