Direct naar artikelinhoud

Laundry Day: hitsige tieners, bonzende beats

Afgelopen zaterdag bracht in Antwerpen het dancefestival Laundry Day duizenden tieners op de been.

Tijdens eerdere edities stond Laundry Day in het teken van religie en sciencefiction. Maar voor de zeventiende jaargang hanteerde het dancefestival een revolutionaire symboliek. De podia werden aangekleed met de beeltenis van vrijheidsstrijders en schimmige communistische iconen, terwijl gebalde vuisten werden opgestoken, en danseressen als guerillasoldaten defileerden. "Powder to the people", klonk het ook, al verwees die slogan wellicht minder naar Colombiaans marspoeder dan naar de oorspronkelijke wittewasgedachte achter Laundry Day.

Onder een grauwe hemel predikten zo'n 150 dj's zaterdag de revolutie voor zo'n 65.000 festivalgangers. Net als op Tomorrowland pakte het publiek massaal samen voor spektakel-dj's als Dimitri Vegas & Like Mike op de Main Stage, al hoefde de drum-'n-bass van het Rampage-podium 's avonds niet onder te doen qua populariteit. Overdag gold hetzelfde voor de StuBru-delegatie op Studio Revolta of voor de buiten de lijntjes kleurende aanpak van Freedom of Dance.

In die laatste halfverduisterde tent had vooral Lisa Smolders bekijks met hiphopbeats, terwijl Discobaar A Moeder een tomeloos feestje opzette waarbij geen onderscheid gemaakt werd tussen La Bamba, Iron Maiden of Bonzai. In de Circus of Anarchy stond dan weer zwoele deephouse in de kijker, al kreeg de monotone hardcoredreun op het Heart Stage meer bijval, net als Martin Solveig, die ondanks een zegetocht in de frontstage een vrij makke indruk maakte.

Na vijf edities ging Laundry Day voor de laatste keer door op het terrein Nieuw Zuid. Hoewel het vorige stadsbestuur mondeling had beloofd dat het evenement, en zusterfestival Summer Festival, vijftien jaar zijn kamp kon opslaan aan Nieuw Zuid, moet het feest na vijf jaar alweer uitwijken. Daardoor zouden beide evenementen volgend jaar mogelijk naar Middenvijver op Linkeroever verkassen.

De revolutionaire thematiek van Laundry Day indachtig, stuit die verhuis voorlopig nog op scheldend verzet van omwonenden en natuurorganisaties. Na de jaarlijkse was ziet Laundry Day zich dus de volgende maanden verplicht om heel wat plooien glad te strijken.