Direct naar artikelinhoud

Maasland trekt ten oorlog tegen Outlaws en Hells Angels

'De vraag is niet of het tot een nieuwe confrontatie komt tussen Hells Angels en Outlaws. De vraag is: wanneer?' Een magistraat snapt de paniek in Lanaken en Maasmechelen. Daar geldt de hele zomervakantie een nultolerantie voor beide bendes.

Het politiereglement in Maasmechelen en Lanaken is duidelijk: tot 31 augustus zijn alle publieke activiteiten van de motorclubs Hells Angels en Outlaws verboden. De leden mogen zo lang ook niet met meer dan vijf in het openbaar verschijnen. "Limburg staat bekend om zijn gastvrijheid, maar er zijn grenzen. Iedereen is welkom, behalve diegenen die komen om de boel op stelten te zetten", zegt Marino Keulen (Open Vld), burgemeester van Lanaken.

En dat zou nu net te gebeuren staan. Al jaren zijn er incidenten tussen de twee motorclubs. Officieel is de gemeente van Marino Keulen vrij van Hells Angels en Outlaws. "En toch zijn de Hells Angels sinds begin dit jaar onder ons", zegt Keulen. Hij doelt op een halfopen bebouwing op nummer 69 langs de Steenweg in Lanaken. Volgens het staatsblad is dat de uitvalsbasis van de vzw Caféracers. "Dat klinkt als een onschuldig vriendenclubje, maar vergis u niet", zegt Keulen. Een blik op de ondertekenaars van de statuten leert dat Carlo Deschuyteneer een van de drie oprichters is. De naam van de Hells Angels haalde twee jaar geleden al de kranten toen in zijn bandencentrale drie mannen die gelinkt waren aan de Outlaws, werden afgemaakt.

Territoriumstrijd

Dat moordonderzoek loopt nog altijd. Al vanaf het begin werd geopperd dat het om een territorium-strijd ging. Volgens speurders gaat die nu gewoon verder en bereikt hij stilaan een climax. De Caféracers zijn een dekmantel voor Eastborder, een nieuw chapter van de Hells Angels. De clubleden willen een eigen café en lieten hun oog vallen op een café even verderop. In het verleden waren alle motards van welke club daar ook welkom. De Hells Angels willen echter dat het hun exclusieve stek wordt en dat veroorzaakt wrevel bij de nabijgelegen chapters van Satudarah en Outlaws. Er waren al vechtpartijen en minstens één café werd grondig vertimmerd. Er is ook sprake van cafés die afgeperst worden door de criminele motorbendes.

Vanwege de spanningen beslisten de burgemeesters van Lanaken en Maasmechelen deze zomer alle publieke activiteiten zoals muziekfestivals van de Hells Angels en de Outlaws te verbieden. Er geldt ook een samenscholingsverbod vanaf vijf bendeleden. Raf Terwingen (CD&V), de burgemeester van Maasmechelen, zegt dat de politie en het gerecht streng zullen toezien op die verboden. "De Outlaws doen in hun clubhuis in Maasmechelen wat ze willen. Maar onze jeugd gaat ook naar evenementen waar die bendes komen. Wat als het daar tot een confrontatie komt tussen de rivaliserende bendes? Vandaar de nultolerantie. Ik wil niet dat er onschuldige slachtoffers vallen."