Direct naar artikelinhoud

Servië vraagt stadionwissel uit vrees voor eigen fans, Belgische bond weigert

De WK-kwalificatie-interland tegen Servië op 12 oktober zal zeker in Belgrado plaatsvinden. De Belgische voetbalbond weigerde een vraag van de Servische collega's om de locatie te wijzigen naar het stadion van Novi Sad. Servië blikte daar onlangs Wales in en de Servische bondscoach hoopt er op 'minder vijandigheid' van de eigen fans.

Minstens dertig dagen voor een WK-kwalificatie-interland moet de locatie bij de FIFA vastliggen. Maar Servië lijkt nu te betreuren dat het voor het duel tegen België Belgrado als voetbalstad opgaf. Bondscoach Sinisa Mihajlovic was vragende partij om in Novi Sad te spelen. Met redenen: vorige week nog zag Servië zich daar door 15.000 voetbalgekke fans naar een 6-1-zege geschreeuwd, terwijl het nationale team bij eerdere interlands in Belgrado negatieve ervaringen opdeed. Servië speelt zijn 'grootste' WK-kwalificatieduels normaal gezien in Belgrado. Maar de laatste ervaringen in hoofdstad waren niet bepaald positief. De nationale ploeg werd uitgejouwd.

Omdat Belgrado als voetbalstad verdeeld is door fans van Rode Ster en de aartsvijand Partizan, durven diezelfde fans zich tegen internationals van de rivaliserende club keren. Partizandoelman Vladimir Stojkovic, die in het begin van zijn carrière nog de kleuren van Rode Ster had verdedigd, zag zich bijvoorbeeld al vaker geviseerd.

Enkele uren voor de kwalificatie-interland tegen Italië voor Euro 2012 vielen hooligans van Rode Ster de keeper zelfs aan, waarna de Servische fans zodanig veel oproer veroorzaakten dat de partij al na zeven minuten moest worden gestaakt.

Constante verwensingen van vijfduizend Servische supporters tijdens de oefeninterland van vorige maand tegen Ierland waren voor bondscoach Mihajlovic de druppel, vooral ook omdat werd verloren. De coach is het beu dat fans de 'eigen' internationals in de hoofdstad uitjouwen. "De bezoekende teams voelen zich er meer thuis dan wij. Het is niet dat het hoofdstuk-Belgrado afgesloten is, maar ik weet niet wat er zal gebeuren als we België ontmoeten. Negatieve reacties beïnvloeden mijn jonge ploeg. Maar het is aan de Belgen en de UEFA om in te stemmen met Novi Sad."

Navraag bij de Belgische voetbalbond leert dat Servië bot vangt. Het directiecomité besloot in samenspraak met bondscoach Marc Wilmots de wijziging te weigeren. "We gaan niet akkoord", aldus woordvoerder Stefan Van Loock. "Misschien tellen ook sportieve overwegingen - het kan zijn dat Servië na de zege tegen Wales bijgelovig is om in Novi Sad te spelen - maar we hebben vooral praktische bezwaren. We zijn ingeseind door Wales dat het stadion in Novi Sad niet zo in orde is. We denken dat Belgrado ons beter zal liggen. De werkomstandigheden en kleedkamers zijn er beter, en het bespaart ons een extra busreis van anderhalf tot twee uur."