Trump "back in the race": wat zeggen de laatste peilingen?

Worden we op 9 november wakker met het beeld van een vierende Donald Trump? Het leek erop dat Hillary Clinton op een ruime zege afstevende, maar de trend is de jongste dagen opnieuw helemaal gekeerd. Clinton leidt nog steeds in de peilingen, maar Trump doet terug mee, zoveel is duidelijk.

Nu de verkiezingen nog maar enkele dagen van ons verwijderd zijn, draaien ook de opiniepeilers overuren. Dagelijks zijn er nieuwe peilingen, zowel nationaal als in de belangrijke swing states. Want nationale percentages zijn maar een deel van het verhaal. President word je in de VS door staten binnen te halen en de daaraan verbonden kiesmannen.

We beginnen bij The New York Times. In hun overzicht wordt een gemiddelde genomen van de belangrijkste peilingen. Hoe groter het aantal personen in de peiling, hoe meer gewicht ze krijgt. Nationaal geeft hun schatting Clinton 45,6 procent van de stemmen, tegenover 42,3 procent voor Trump. Nog altijd een duidelijke voorsprong voor Clinton.

Al bedroeg die voorsprong enkele weken geleden wel nog 6,5 procent. Trump heeft daar dus al de helft van afgeknibbeld. De nieuwe controverse rond de e-mails van Clinton heeft daar ongetwijfeld een belangrijke rol in gespeeld. De inschatting van The New York Times op dit moment is dat Clinton 85 procent winstkans heeft en Trump 15 procent.

Cijfers lopen uiteen

RealClearPolitics, een andere site die een overzicht maakt van de peilingen, schat het verschil kleiner in. Nationaal geven zij Clinton 46,6 procent en Trump 45,1 procent. Het verschil is daar in twee weken tijd teruggelopen van 7 procent naar 1,5 procent.

FiveThirtyEight, de website van de hoog aangeschreven statisticus Nate Silver, schat de winstkansen van Clinton op 66,2 procent, tegen 33,8 procent voor Trump. Eén kans op drie op president Trump. Dat cijfer leek enkele weken geleden ver weg.

Silver, die zijn inschattingen baseert op de meest recente peilingen en een aantal andere factoren, geeft als nationale scores 45 procent voor Clinton en 42,1 procent voor Trump. Ook hier is de tendens duidelijk dat de aantallen dalen bij Clinton en stijgen bij Trump.

Waar het echt beslist wordt: de strijdstaten

Kijken we dan eens naar de belangrijkste strijdstaat: Florida. Als Trump een kans wil maken om president te worden, moet hij daar absoluut winnen. De peilingen geven een nek-aan-nekrace aan. Nate Silver geeft Trump 50,4 procent kans om Florida binnen te halen. The New York Times schat de kans op 33 procent.

Ook Pennsylvania is een enorm belangrijke swing state. En daar heeft Clinton nog een voorsprong in de peilingen van ruim 3 procent. Volgens Silver is de winstkans van Trump er 24 procent, volgens The New York Times amper 10 procent.

Andere staten waar in deze laatste dagen nog hard campagne gevoerd wordt om kiezers te overtuigen, zijn New Hampshire, North Carolina en Ohio. Die laatste staat leunt stevig aan bij Trump, maar in North Carolina is de situatie onduidelijker en lopen de peilingen sterk uiteen. New Hampshire leek tot voor kort veilig voor Clinton, maar de laatste peilingen wijzen ook daar op een nek-aan-nekrace.

Meest gelezen