Direct naar artikelinhoud

Blunder kost gezondheidszorg wellicht 7 miljoen euro

Wegens een administratieve fout zal een 'exuberant dure', inhaleerbare soort insuline toch worden terugbetaald door het Riziv, hoewel de Commissie voor de Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG) zich in een advies had gekant tegen terugbetaling. Op jaarbasis gaat het over een fout met een potentiële meerkost van bijna 7 miljoen euro.

Door Nathalie Carpentier

BRUSSEL l De terugbetaling wordt pas formeel zodra de beslissing in het staatsblad verschijnt. Dat is nog niet gebeurd. 'Hoe langer dat duurt, hoe beter eigenlijk. Dat spaart een pak geld uit', zeggen insiders.

Het medicijn waarover het gaat is Exubera, een nieuwe soort inhaleerbare insuline van farmareus Pfizer. Daarmee kunnen diabetespatiënten insulinepoeder inhaleren in plaats van het medicijn in te spuiten. Volgens de producent is het een veilig, beter en comfortabeler alternatief dan de bestaande insuline-injecties.

Pfizer diende vorig jaar in ons land een aanvraag tot terugbetaling in. Insulines vallen onder categorie A, wat betekent dat ze volledig kunnen worden terugbetaald als ze zijn goedgekeurd. Dat was nu niet het geval. Met een tweederdemeerderheid sprak de Commissie voor de Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG), die zich over het dossier moest buigen, zich eind mei uit tegen de terugbetaling van het medicijn.

De belangrijkste reden was de budgettaire impact. "De kostprijs van Exubera steekt torenhoog uit boven die van de gewone insulines. Het is ongeveer negen keer duurder", aldus een goedgeplaatste bron. Bijkomende motivering: er zijn twijfels over de meerwaarde van het medicijn tegenover standaardinsulines. Enkel het comfort zou verbeterd worden. Het product is ook niet aangewezen bij kinderen en ouderen of mensen die lijden aan chronische bronchitis. Kortom, Exubera werd afgewezen wegens niet kosteneffectief.

Daarmee leek ons land op dezelfde lijn te zitten als heel wat andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Canada, Nederland en Duitsland, waar het dure product evenmin wordt terugbetaald. Leek, want Exubera zal bij ons toch worden terugbetaald wegens een administratieve fout, zo blijkt nu.

Wettelijk is immers bepaald dat de CTG binnen 150 dagen nadat een dossier is ingediend haar advies moet doorgeven aan de verantwoordelijke minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken, in dit geval minister Didier Donfut (PS), die onlangs de fakkel overnam van Rudy Demotte. Die heeft vervolgens dertig dagen de tijd om de beslissing door te geven aan het bedrijf. Wordt die termijn overschreden, dan is de beslissing automatisch positief en wordt het goedgekeurd.

"De termijn werd gehaald, maar er is een foute datum ingevuld, zodat de wettelijke termijn van 150 dagen wel is overschreden. Er is iets misgegaan, een puur administratieve misser. Schuldigen zoeken heeft weinig zin. Na tweeduizend dossiers kan er al eens iets mislopen."

Een fout met zware financiële gevolgen. "Dit is heel erg ja, want budgettair gaat het niet bepaald over een klein bedrag." Rekening houdend met een potentieel van 37.000 tot 43.000 patiënten kan de fout een meerkost voor het Rizivbudget betekenen van 6,4 tot 7,4 miljoen euro op jaarbasis. Een behandeling met Exubera zou per patiënt aan de ziekteverzekering gemiddeld 1.850 euro per jaar kosten.

Of de goedkeuring nog kan worden teruggedraaid? "Als minister Donfut de wetgeving volgt, moet het terugbetaald worden", klinkt het. "Daarna kan een procedure gestart worden om het te herzien." Voorlopig is de beslissing nog niet gepubliceerd in het staatsblad. "Elke maand dat het niet gepubliceerd is, is geld gewonnen."

Behalve kritiek op de hoge prijs en de meerwaarde hebben experts zich onder meer in The British Medical Journal kritisch uitgelaten over de langetermijneffecten van Exubera. In een advies stelde het Institut für Qualität und Wirtschaftlichkeit im Gesundheitswesen, de Duitse waakhond, dat hun gegevens zelfs "nadelen aangaven van Exuberatherapie, zoals een toename van hypoglykemie." Voorts wordt gesteld dat ze "evenmin kunnen uitsluiten dat langdurige Exuberatherapie longschade kan veroorzaken". Vanwege het chronische karakter van diabetes moeten patiënten insuline jarenlang nemen.

Een anonieme bron:

Dit is een puur administratieve misser. Dat is heel erg ja, want het gaat hier niet bepaald over een klein bedrag