Direct naar artikelinhoud

Besparingsactie verontrust Antwerpse stadsdiensten

Het Antwerps stadsbestuur heeft haar meerjarenbegroting rond. Een grote hap wordt bespaard op personeel bij de stadsdiensten. Bij sommigen leeft de vrees dat hun dienst opgedoekt zal worden.

In de panoramazaal van Den Bell licht het Antwerpse schepencollege vanmiddag haar meerjarenbegroting toe. Den Bell is het administratieve centrum van de stad en biedt onderdak aan tal van stadsdiensten en autonome gemeentebedrijven (AG's). Het zijn - onder meer - die diensten die door de zware Antwerpse saneringsoefening getroffen worden.

Pensioenen

Om en bij de 400 miljoen euro moet de stad de komende zes jaar besparen. Het debacle van Dexia en de Gemeentelijke Holding waaraan alle Vlaamse steden en gemeenten behoorlijk hun broek scheurden, zit daar voor iets tussen, net zoals de economische crisis. Maar vooral de stijging van de 'responsabiliseringsbijdragen' voor de pensioenen van lokale ambtenaren baarde Antwerpen kopzorgen. In 2014 moet de stad daarvoor alleen al 40 miljoen euro ophoesten, in 2019 zal die kost oplopen tot 90 miljoen euro.

Dat gat dichten zal de stad onder meer doen door te besparen op de subsidies aan een hele rist socioculturele organisaties, zoals voor de zomer al bekendgemaakt werd. Die besparingen oogstten toen een storm aan kritiek, maar brengen 'slechts' 7 miljoen euro in het laatje. Het stadsbestuur koos ervoor om de personenbelasting ongemoeid te laten, net zoals de onroerende voorheffing. De ambtenaren zelf daarentegen zullen een veel grotere inspanning moeten leveren. Ruim 1.200 jobs zullen de komende zes jaar geschrapt worden bij de stad. Naakte ontslagen plant de stad niet, verduidelijkte schepen voor Financiën Koen Kennis (CD&V) eerder al, het doel moet bereikt worden door natuurlijke afvloeiingen en niet-vervangingen. En hoewel er extra middelen voor het Antwerpse onderwijs worden uitgetrokken, zal ook daar moeten bespaard worden. Net als bij de politie, waar bezuinigingen zeer gevoelig liggen.

Bij enkele autonome gemeentebedrijven groeit de bezorgdheid evenwel dat met deze besparing het volledige leed nog niet geleden is. Zo deed bij de AG Stadsplanning gisterenmiddag zelfs even het gerucht de ronde dat het volledig opgedoekt zou worden en opnieuw geïntegreerd zou worden in de reguliere stadsdiensten. Ook bij andere AG's stijgt de ongerustheid.

"Absoluut voorbarig", luidt het binnen het schepencollege. Helemaal uitgesloten dat er straks toch nog spaanders zullen vallen, is het niet. Het stadsbestuur werkt immers al een tijdje aan een groots optimalisatieproject bij de AG's. "We bekijken stelselmatig waar er nog overlap of overheadkosten zijn", aldus schepen Kennis. "Beslissingen hebben we echter nog niet genomen."