Direct naar artikelinhoud

Nettovergoeding vervangt ecocheques

Ecocheques worden vanaf januari 2018 vervangen door een nettovergoeding, rechtstreeks op je rekening. 'Werkgevers behouden hun fiscale voordeel, werknemers hun extra koopkracht.'

Sinds 2009 kunnen werkgevers hun personeel belonen met ecocheques. De vouchers werden in het leven geroepen om werknemers extra koopkracht te geven en om de aankoop van duurzame en ecologische producten te stimuleren. Ze zijn vrij populair: liefst 1,45 miljoen Belgen ontvangen ze.

Voor werkgevers is het een goedkope manier om de medewerkers een extraatje te gunnen - tot 250 euro per jaar - want ze moeten er geen belastingen of sociale lasten op betalen.

Maar de vier regeringspartijen hebben nu een wetsvoorstel ingediend om de ecocheque te vervangen door een nettovergoeding, die rechtstreeks op de rekening van de werknemer wordt gestort. "Die ecovergoeding zal evenzeer parafiscaal zijn vrijgesteld en exact dezelfde waarde hebben als de ecocheques", benadrukt N-VA-Kamerlid Zuhal Demir.

Rompslomp

"Niemand hoeft dus te vrezen voor loonverlies omdat de werkgever de vergoeding niet langer fiscaal voordelig zou vinden", vult Open Vld-collega Egbert Lachaert aan. Samengevat: "Werknemers behouden hun koopkracht, werkgevers hun lastenverlaging", zegt Stefaan Vercamer (CD&V).

Maar waarom willen de partijen af van de ecocheques? Omdat ze enorm veel rompslomp en kosten met zich meebrengen, legt Lachaert uit. "Werkgevers betalen administratieve kosten op de toekenning en bedeling ervan. Handelaars die ze aanvaarden, betalen hoge commissies aan de uitgiftebedrijven (zoals Sodexo of Edenred).

Bovendien weten veel mensen niet welke producten ze met de cheques kunnen kopen. Ik schat dat bijna de helft van de Belgen vergeet zijn ecocheques uit te geven vooraleer ze vervallen zijn. Dat is toch erg? Want uiteindelijk gaat het wel om loon."

Allemaal goed en wel, maar door de vouchers te schrappen, verdwijnt meteen ook de stimulans om het geld 'groen' te besteden. Want als de som gewoon op je rekening belandt, doe je ermee wat je wil.

"Klopt", geeft Lachaert toe. "Maar vandaag gaan winkels op de vreemdste manieren om met ecocheques. Je kunt er vaak een stereo of wasmachine mee kopen. De link met ecologie of duurzaamheid is soms helemaal weg."

Maaltijdcheques

Lachaert en Vercamer dienden in het verleden al wetsvoorstellen in om de ecocheque in de papiermand te mikken. N-VA stapte snel mee in het verhaal, maar de Franstalige liberalen van de MR stonden lang op de rem.

Wellicht door lobbywerk van de uitgiftebedrijven, klinkt het. Want zij zien een mooie bron van inkomsten opdrogen en zijn dus kind van de rekening. Maar MR-Kamerlid David Clarinval heeft nu toch zijn handtekening onder het wetsvoorstel gezet.

De Vlaamse regeringspartijen willen graag nog een stap verder gaan en ook de maaltijdcheques vervangen door een nettovergoeding, maar daarvoor is het water met de MR nog veel te diep.

Richtdatum voor de overstap is januari 2018. Aangezien alle vier de meerderheidspartijen zich achter het wetsvoorstel scharen, worden er weinig moeilijkheden verwacht.