Direct naar artikelinhoud

4,5 miljoen euro voor 70 burgemeesters

Om de kinderarmoede in Vlaanderen terug te dringen krijgen 70 gemeenten extra fondsen van minister van Armoedebestrijding Ingrid Lieten (sp.a). In totaal wordt 4,5 miljoen euro verdeeld. Antwerpen krijgt het meeste met 550.000 euro.

"We zijn blij dat er met 4,5 miljoen euro een wat steviger budget voor armoedebestrijding uit de bus komt. Maar het blijft ontoereikend", zegt Frederic Vanhauwaert, coördinator van Netwerk tegen Armoede. De vraag is of de miljoenen inderdaad onvoldoende zijn om structurele maatregelen te nemen. Een rondvraag leert alvast dat de meeste burgemeesters tevreden zijn met de extra middelen.

Bijna 10 procent van de kinderen wordt intussen geboren in een kansarm gezin. Om die tendens terug te dringen, gaat Vlaams minister Ingrid Lieten - behalve op het Vlaamse - nu ook inzetten op het lokale niveau.

Uit cijfers die De Morgen kon inkijken, blijkt dat Lieten in totaal 70 gemeenten gaat financieren die elk minimaal 25.000 euro krijgen. Antwerpen (550.000 euro), Gent (274.000 euro) en Mechelen (143.000 euro) krijgen het meeste geld. Maar ook steden die minder met armoede geassocieerd worden, maar waar het probleem niettemin groot is, krijgen een deel van de koek. Zo mogen Leuven (141.000), Kortrijk (109.000) en Hasselt (102.000) ook wat extra geld verwachten.

Welke gemeente welk bedrag krijgt, werd bepaald via de kinderarmoedebarometer. Die wordt berekend aan de hand van een korf van zeven indicatoren, zoals gezinssamenstelling en inkomen. "Van de gemeenten wordt verwacht dat ze een lokaal netwerk kinderarmoede opstarten waar alle lokale actoren bij betrokken worden. Met dat netwerk moeten de gemeenten een batterij aan concrete acties ontwikkelen", zegt Lieten.

Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) noemt de 143.000 euro 'een welkom extraatje', maar wijst erop dat zijn stad zelf al "een veelvoud" investeert in de strijd tegen kinderarmoede. "Om de hele problematiek aan te pakken zijn deze middelen ontoereikend. Maar we kunnen er alvast drie maatschappelijk werkers mee aantrekken, die enkele tientallen gezinnen kunnen ondersteunen." >> 9