Direct naar artikelinhoud

Belgische staatsschuld stijgt opnieuw

De Belgische staatsschuld was in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw bij de sterkste stijgers in Europa. Dat leert een nieuw rapport van Eurostat. Enkel de Bulgaarse schuld kende een grotere stijging.

Onze staatsschuld steeg in het eerste kwartaal tot 109,2 procent van het bruto binnenlands product. Eind vorig jaar bedroeg die nog 105,9 procent. Daarmee heeft België nog lang niet de grootste schuld. Die plaats is nog steeds weggelegd voor Griekenland, met 176,3 procent van het bbp. Italië en Portugal volgen op plaatsen twee en drie. Ons land is wel de op een na grootste stijger in vergelijking met een kwartaal eerder, enkel Bulgarije kende een grotere stijging, al bedraagt de schuld van dat land slechts 30,3 procent. Litouwen en het Verenigd Koninkrijk kenden de grootste daling.

Van waar komt die plotse stijging? Binnen de regering maakt men zich niet direct zorgen, van kwartaal tot kwartaal kunnen zich grote schommelingen voordoen. Dat zou eerder te maken hebben met boekhoudkundige verschuivingen dan met sociaal-economische veranderingen.

België torst nu collectief iets meer dan 450 miljard schulden of ongeveer 40.150 euro per inwoner. Het niveau van de schuld is een parameter die door de Europese Commissie met argusogen in de gaten wordt gehouden. Het bepaalt of een staat over gezonde publieke financiën beschikt. Hoe hoger de schuld, hoe hoger ook de rentelasten die daarop betaald moeten worden. België mag van geluk spreken dat de rentes vandaag op recorddiepten staan. Op de huidige schuld betaalt België 'nauwelijks' 12 miljard euro - nooit eerder was dat zo weinig.