Direct naar artikelinhoud

6.500 Franse gehandicapten gedumpt in Wallonië

Er komt een onderzoek naar de opvang van Franse gehandicapten in ons land. De inspectie komt er op bevel van Waals minister van Volksgezondheid Eliane Tillieux (PS). Zij reageert daarmee op berichten over 'mensonwaardige leefomstandigheden' in Waalse instellingen.

Liefst 6.500 Fransen met een zware handicap, onder wie 1.500 minderjarigen, verblijven in ons land. Frankrijk levert al jaren andersvaliden uit aan Wallonië, vaak alleenstaanden of gehandicapten zonder mantelzorgers. Intussen herbergen al 139 Belgische voorzieningen uitsluitend Fransen. Maar niet overal wacht hen een warm onthaal, zo klaagt de krant Libération aan.

Het Franse dagblad heeft groot uitgepakt met een reportage over zorgcentrum Boutons d'Or, in het Henegouwse Celles. IJskoude kamers met afbladderende verf, gaten in de vloer en ronddolende gehandicapten: het plaatje is allesbehalve fraai.

Het Waals Agentschap voor de Integratie van Personen met een Handicap (AWIPH), dat de erkenningen uitreikt, is meteen op inspectie getrokken. Op dat verslag is het nog wachten. Intussen beveelt bevoegd Waals minister Eliane Tillieux een grondig onderzoek naar het zorgcentrum, dat onder de groep Le Carrosse valt. Daarvoor bundelen de Waalse en Franse autoriteiten hun krachten. Sowieso trad op 1 maart een samenwerkingsovereenkomst in voege, voor een beter toezicht op het onthaal van Fransen in Belgische instellingen. "Wij staan niet toe dat er een lucratieve business ontstaat die op de kap van gehandicapten winst maakt met publiek geld", stelt Tillieux.

Armtierig

De gecontesteerde zorggroep Le Carrosse blijft evenwel volhouden dat er geen vuiltje aan de lucht is. "Dit is echt van de pot gerukt", reageert CEO Benoît Duplat onthutst. "Libération hangt een wel heel eenzijdig beeld op van onze instelling door bewust één kale kamer te tonen van een zwaar autistische bewoonster die systematisch het meubilair vernielt."

Een bezoek van onze krant aan de instelling leert dat het gebouw wel degelijk armtierig aandoet. De verloedering is met het blote oog te zien. De vertrekken zijn ingericht met een minimum aan middelen.

Het personeel weerlegt niet dat de foto's choqueren, maar noemt het verhaal van de Franse krant "een manipulatie van de werkelijkheid". "De situatie hier is niet ideaal. Maar dat is nu eenmaal zo in een instelling waar zware autisten verblijven. Die vernielen alles zelf." De instelling nodigt Frankrijk uit om een volledige audit uit te voeren.

>>2-3