Direct naar artikelinhoud

Gent wil Simon niet afstaan aan Nigeria

Moses Simon (19) blijft tot het einde van play-off I bij AA Gent. Dat is toch de bedoeling. Even leek het dat het goud-haantje uit Nigeria de toppers tegen Standard, Club en Anderlecht zou missen door het WK -20, maar de Buffalo's zijn niet verplicht om Simon vrij te geven.

First things first: Moses Simon is aan de beterhand. De explosieve spits reageerde goed op een intensieve behandeling aan zijn linkerenkel en ondergaat vandaag een bijkomende echo. Of hij fit raakt voor de trip naar Charleroi van zaterdag, is op dit moment nog onduidelijk.

Gent dreigt Simon dus één speeldag te missen in play-off I. Geen vier, zoals het er gisteren even naar uitzag toen een Nigeriaanse nieuwssite berichtte over het WK -20. Volgens de website maakt de jongeling deel uit van de voorlopige selectie van bondscoach Manu Garba en moeten de jeugdinternationals - volgens de regels van FIFA - al op 16 mei vrijgegeven worden. Simon zou in dat geval de laatste wedstrijden van play-off I missen. Drie toppers tegen achtereenvolgens Club Brugge, Standard en Anderlecht.

Compromis

"We gaan er alles aan doen om onze sterspeler tot het einde van de competitie te houden", reageert Michel Louwagie, algemeen manager van AA Gent. Hij plant binnenkort een gesprek met de makelaar van Simon. "Het is belangrijk dat we tot een compromis komen", zegt Louwagie. Gent wil namelijk vermijden dat Simon ontevreden in België achterblijft, want dan hebben beide partijen er niets aan.

Hoe dan ook staat AA Gent sterk. "Omdat het WK -20 niet op de internationale kalender staat, zijn profclubs niet verplicht om hun spelers af te staan", liet de FIFA weten. Met andere woorden: Nigeria kan Simon niet opeisen.

"Eigenlijk hadden we Simon vorige maand ook niet moeten afstaan aan de A-ploeg", zegt Louwagie. "Zijn oproepingsbrief bereikte ons te laat. In principe moet je die veertien dagen op voorhand krijgen. Toch hebben we hem negen dagen vrijgegeven." Simon debuteerde toen tegen Oeganda als A-international en speelde vier dagen later een helft tegen Zuid-Afrika.

Maar in dit geval zal Gent minder toegeeflijk zijn. Het wil Simon niet kwijt in de titelstrijd die de komende weken beslecht wordt. Bovendien: play-off I eindigt op 24 mei - tenzij AA Gent barrageduels moet spelen - en het WK -20 in Nieuw-Zeeland begint voor Nigeria pas op 1 juni, met de klepper tegen Brazilië. Simon kan dus later aansluiten.