Direct naar artikelinhoud

Meeuws (sp.a): 'De Wever gaat alle fatsoen voorbij'

Tom Meeuws, de nieuwe sp.a-kopman in Antwerpen, reageert misnoegd op de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever over PVDA. Die noemde de extreemlinkse partij "het restafval van de 20ste eeuw".

Meeuws: "Het is alle fatsoen voorbij om mensen als 'afval' te bestempelen. Ongeacht hun overtuiging, dat doe je gewoon niet. Er is een tijd geweest dat politici hun tegenstanders mestkevers en kakkerlakken noemden, nu gaan de Vlaams-nationalisten veel verder. Waar is de elementaire beleefdheid?" Meeuws sluit een samenwerking met PVDA niet uit. PVDA-voorzitter Peter Mertens mag hem opbellen voor een gesprek.

N-VA-voorzitter Bart De Wever krijgt zo een antwoord op de vraag die hij gisteren via nieuwswebsite Newsmonkey stelde: wie wil coalities maken met PVDA? Zijn oordeel was alvast duidelijk: zoiets kan niet.

"Als je de balans opmaakt: wat voor lieden zijn dit? Zijn dit mensen die nu meer of minder afstand hebben genomen van de uitwassen van hun eigen ideologie? Dit is het restafval van de 20ste eeuw. PVDA was het klein gevaarlijk afval in Vlaanderen, maar daarom niet minder gevaarlijk."

En nog: "Alles wat met extreemrechts te maken heeft, gebeurt onder een vergrootglas. Maar aan de linkerzijde mag men blijkbaar met aanhangers van Stalin in bed, die nog jaarlijks congresseren met allerlei groepen, dit jaar nog in Vietnam. Dat is dan allemaal geen probleem? Ja, zo gaat het wat mij betreft niet."