Direct naar artikelinhoud

VIER snoept Belgisch voetbal af van VTM

Niet VTM, maar VIER mag de volgende drie jaar de samenvattingen van het Belgische voetbal uitzenden. Met dank aan Telenet, de eigenaar van VIER, dat de wedstrijden ook live mag uitzenden.

Telenet is de grote winnaar van de verkoop van de uitzendrechten voor het eersteklassevoetbal. De telecomoperator mag niet alleen de volgende drie jaar alle wedstrijden live uitzenden, zoals het de voorbije jaren al deed, hij kocht ook de exclusieve rechten op de Supercup en mag alle wedstrijden ook live uitzenden via het internet. Ten slotte kocht Telenet ook de rechten op de samenvattingen, maar die worden via een sublicentie meteen doorgeschoven naar VIER. Telenet is voor de helft eigenaar van SBS Belgium (VIER en VIJF).

Een primeur voor VIER,en daar is men bij de zender heel blij mee. "VIER is de voorbije jaren gegroeid in primetime", zegt woordvoerder Kristof Demasure. "Bovendien hebben we met Gert Late Nightnu een talkshow van maandag tot donderdag. Met het voetbal erbij kunnen we ook van vrijdag tot en met zondag 's avonds voor continuïteit zorgen." Extra argument: sport wordt relatief weinig uitgesteld bekeken, wat goed nieuws is voor de reclameblokken.

Hoe VIER de samenvattingen zal coveren, moet de volgende weken duidelijk worden. De zender zal daarvoor samenwerken met Play Sports, de sportzender van Telenet. VIER-gezicht Gilles De Coster presenteerde daar al voetbalprogramma's. Of hij ook het voetbalgezicht van VIER wordt, moet nog worden uitgemaakt.

Het verlies van de samenvattingen is een bittere pil voor Medialaan, de eigenaar van VTM, dat de voorbije zes jaar die rechten had. Wat er nu met Stadionzal gebeuren, is nog onduidelijk. "We zullen nu kijken hoe we Belgisch voetbal in ons nieuws blijven brengen en hoe we met Stadion omgaan", zegt hoofdredacteur Kris Hoflack.

Voor Medialaan is dit wel een bevestiging van het scenario dat het had gevreesd toen Telenet zich inkocht bij SBS Belgium. Toen al was men bang dat het veel rijkere Telenet tv-rechten zou opkopen en die doorsluizen naar VIER. Het voetbaldossier is het eerste waar dat zich echt laat voelen. Bij Medialaan vielen dan ook veel ontgoochelde reacties te horen op de 'overval' van de coalitie Telenet-VIER-Woestijnvis. "Tegen zo'n coalitie kunnen wij nooit op."

Voetbalkanaal

Tweede verliezer is Eleven Sports, de sportzender die een Jupiler Pro League-kanaal wilde oprichten. Dat voorstel haalde het niet. Opmerkelijk, want het bod van Eleven was het hoogste.

Bij de clubs valt te horen dat men zich niet voor vijf jaar aan een zender wou binden en daarom niet voor het meeste geld koos. Zij hopen ook dat binnen drie jaar een grote speler à la Eurosport de portefeuille zou opentrekken. Niet iedereen is overtuigd van die theorie. "De vraag is wat er op het laatst in het toekenningsproces gebeurde", zegt een betrokkene. Voor de clubs is Telenet een belangrijke sponsor. Als die het uitzendcontract zou verliezen, zou hij bijvoorbeeld ook alle sponsorcontracten kunnen opzeggen.

De Pro League krijgt zo'n 75 miljoen euro voor de uitzendrechten, 10 miljoen meer dan wat het tot nu kreeg. Daar zitten ook biedingen in van Proximus en Orange om alle matchen live uit te zenden, maar met hen is er nog geen akkoord. Een kwestie van dagen, luidt het bij Proximus. MP&Silva, het Italiaanse bureau dat de rechten in opdracht van de Pro League verkoopt, garandeert sowieso 80 miljoen euro.

Voor de VRT verandert er niets. Canvas houdt het wekelijkse magazine Extra Time. De vraag is wel of de VRT het zich nog kan veroorloven om schermgezichten als Karl Vannieuwkerke te laten bijverdienen op Play Sports, nu die zender zo nauw verbonden zal zijn met VIER.