Direct naar artikelinhoud

Zes doden bij rellen in Kinshasa

Bij confrontaties tussen Congolese studenten en de politie zijn tot zes doden gevallen. De incidenten vonden plaats op de campus van de universiteit van Kinshasa. Dat melden verschillende Congolese media.

De rellen begonnen nadat in de nacht van woensdag op donderdag het levenloze lichaam van een student ontdekt was, hangend aan een boom. Het gaat al om de tweede dode in een week tijd. De studenten kwamen op straat om hun ongenoegen te uiten over de onopgeloste moorden en eisen meer veiligheid op de campus. Een zestal wagens werd vernield tijdens de betogingen, waaronder die van de rector van de universiteit. Verschillende woningen van professoren werden beschadigd. Volgens de directie van de universiteit kwamen drie mensen, een vrouw en twee mannen, om het leven door kogels. Het katholieke persbureau DIA spreekt van zes slachtoffers: twee studenten en vier politieagenten.

In Kinshasa stijgt ook de politieke spanning. Na de Kamer woensdag stemde de Congolese Senaat gisteren in met het principe van een grondwetsherziening. Kern is dat de regels voor de presidentsverkiezingen veranderen, in het voordeel van huidig president Joseph Kabila. Vandaag dient nog meer dan 60 procent van de verenigde kamers van het Congolese parlement ‘ja’ te stemmen. De oppositie spreekt van kiezersbedrog. De presidentsverkiezingen zijn voor 27 november voorzien.