Direct naar artikelinhoud

Tsipras overtuigt oppositiepartijen

Premier Alexis Tsipras heeft de grootste Griekse oppositiepartijen aan zijn kant gekregen en zo de polarisatie in Griekenland beteugeld. Op die manier heeft hij een gezamenlijk front gesmeed voor de onderhandelingen in Brussel.

De steun van de oppositiepartijen zou een stap kunnen zijn in de richting van een regering van nationale eenheid. De verschillende Griekse partijen uitten maandag in een gezamenlijke verklaring hun toewijding aan het bereiken van een nieuw akkoord met de geldschieters van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. In ruil voor noodleningen beloven ze hervormingen door te voeren en een groeiplan op te stellen, waarna ze ook de houdbaarheid van de Griekse schuld ter sprake willen stellen. Alleen de communistische partij KKE en de Gouden Dageraad onderschreven de verklaring niet.

"Het mandaat dat jullie me gegeven hebben is niet een mandaat van breuk met Europa, maar een mandaat om onze onderhandelingspositie om een haalbare oplossing te vinden te versterken", zei Tsipras zondag tegen de Grieken, nadat ze met een meerderheid van 61 procent het bezuinigingspakket van de geldschieters hadden afgewezen.

Milder akkoord?

De Grieken zeggen de bezuinigingen niet langer aan te kunnen. Na vijf jaar besparingen is de Griekse economie met een kwart gekrompen en de werkloosheid opgelopen tot boven de 26 procent. Bijna de helft van de gepensioneerden leeft onder de armoedegrens.

Maar analisten achten de kans op een milder akkoord klein. Tsipras verraste de geldschieters met de aankondiging van zijn referendum. Nadat hij de Grieken ook nog eens opriep 'nee' te stemmen tegen het bezuinigingspakket, zal het niet eenvoudig zijn het vertrouwen te herstellen. Ondanks de kapitaalcontroles die vorige week zijn ingesteld, dreigen de Griekse banken binnen enkele dagen leeg te raken. De regering kondigde maandag aan dat de banken zeker tot woensdagnacht gesloten blijven. Volgens de Griekse minister van Economie kan een instorting van de banken op die manier zeker tot vrijdag voorkomen worden.

Het aftreden van minister van Financiën Yanis Varoufakis - die eerder van "terrorisme van de geldschieters sprak" en voortdurend ergernissen veroorzaakte bij zijn Europese collega's - lijkt een eerste concessie aan de geldschieters. "Vlak na de uitslag van het referendum is mij een zekere voorkeur van de deelnemers van de Eurogroep bekendgemaakt voor mijn 'absentie' bij de bijeenkomsten", schreef Varoufakis maandag op zijn blog. "Een idee dat de premier als mogelijk behulpzaam bij het bereiken van een akkoord beoordeelde." Zijn opvolger Euclis Tsakalotos legde maandagavond zijn eed af.