Direct naar artikelinhoud

Met honderd in één Russische cel

De drie vrouwen van Pussy Riot worden vermoedelijk opgesloten in één van de 'discrete' Russische werkkampen. Daar wachten hen enkele gruwelijke jaren.

Het Russische strafrecht kent slechts één type detentie voor vrouwelijke criminelen: het strafkamp onder 'normaal bewind'.

Volgens gegevens van de website van het Russische gevangeniswezen en uit onderzoeksdossiers van de Moskouse ngo Gevangenis en Vrijheid, die al jaren de kampen bezoekt om gevangenen bij te staan, ziet het leven in een Russisch strafkamp er als volgt uit.

In een cel verblijven maximaal 100 gevangen, maar dat aantal kan soms oplopen tot 120. De dag, die om zes uur 's ochtends begint, bestaat uit meerdere verzamelmomenten waarop de gevangenen worden geteld. Alleen als het meer dan dertig graden Celsius vriest, wordt het appel van goed dertig minuten binnen gehouden.

De vrouwen dragen een uniform van groene ruwe stof, eigen kledij is verboden. Ze hebben het recht te telefoneren, maar over het algemeen slechts één keer per maand en maximaal 15 minuten.

Vrouwen die voor het eerst zijn opgesloten en recidivisten zitten in verschillende kampen. Ook zijn er drie types bewaking: normaal, gereduceerd en zwaar. Onder normale gevangenschap mag een vrouw per jaar zes korte visites (tot vier uur) en vier lange bezoeken (tot drie dagen) ontvangen. Tijdens de lange bezoeken mag ze zich met haar man of familie terugtrekken in een aparte ruimte.

De gevangen kunnen in het kamp eten en de hoogst noodzakelijke levensmiddelen kopen, voor maximaal 75 euro per maand.

Momenteel verblijven zo'n 59.000 vrouwen in 46 verschillende strafkampen. Klachten over inhumane behandeling door de cipiers worden meestal onder tafel geveegd.