Direct naar artikelinhoud

ThromboGenics mag oogmedicijn verkopen in VS

Het biotechbedrijf ThromboGenics mag zijn oogmedicijn Jetrea op de Amerikaanse markt lanceren. Het genees- middelenagentschap FDA gaf groen licht. 'We schrijven geschiedenis', zegt CEO Patrik De Haes.

"We zijn het eerste Belgische biotechbedrijf dat een medicijn van A tot Z heeft ontwikkeld en nu ook nog eens zelf op de Amerikaanse markt gaat verkopen. Zonder enige hulp. Dat is nog niet gebeurd. Ik wacht met spanning op de volgende die dat gaat doen. We hebben geschiedenis geschreven", zegt Patrik De Haes. "Dit is de grootste stap in de omvorming van ThromboGenics tot een winstgevende biofarmaceutische onderneming die innovatieve oogmedicijnen ontwikkelt en commercialiseert."

Met de FDA-goedkeuring scoort ThromboGenics een primeur, want Jetrea is het eerste 100 procent Belgische biotechmedicijn met een potentieel van honderden miljoenen euro's omzet per jaar.

Het bedrijf heeft de hele onderzoekscyclus van meer dan tien jaar op eigen houtje doorstaan en zal het middel ook met een eigen verkoopteam in de VS lanceren. Nooit gezien in de Belgische biotechsector, waarin bedrijven traditioneel kiezen voor samenwerking met een groot farmabedrijf met veel geld.

Analisten verwachten dat Jetrea op zijn piek meer dan 700 miljoen euro omzet zal draaien, de verkoop in de VS en Europa samengeteld. ThromboGenics krijgt evenwel pas begin volgend jaar te horen of het het medicijn ook in Europa mag verkopen. Door de komende inkomstenstroom kan het bedrijf de jaren van opstapelende verliezen achter zich laten.

ThromboGenics is misschien wel het schoolvoorbeeld van hoe een bedrijf zijn beursnotering maximaal kan uitbuiten. Sinds de beursgang in 2006 haalde het via vier kapitaalrondes in totaal 214 miljoen euro cash op bij investeerders waarmee het zijn onderzoek financierde.

ThromboGenics had woensdagavond een beurswaarde van 1,3 miljard euro, even veel als Bel-20'ers Bekaert, Mobistar of Cofinimmo. Het aandeel is de voorbije maanden al fors in waarde gestegen. Beleggers stuurden de koers gisteren nog wat hoger.

Sinds 27 juli steeg het aandeel met 59 procent. Op die dag kreeg Jetrea een 10 op 10 bij het adviescomité van de FDA. Die laatste volgt dat advies in 99 procent van de gevallen. Dat betekent dat de definitieve goedkeuring mogelijk al in de aandelenkoers verrekend zit.

De voorbije weken stapten vermoedelijk ook een aantal beleggers in, in de hoop dat het bedrijf zal overgenomen geworden. "Het is gewoon een realiteit dat succesvolle bedrijven worden overgenomen door big pharma", zei een analist onlangs.

Jetrea is een medicijn om patiënten met symptomatische vitreomaculaire adhesie te genezen. VMA is momenteel op te lossen met een chirurgische ingreep. Met Jetrea kan het probleem aangepakt worden met een 'eenvoudige' injectie.