Direct naar artikelinhoud

Ontwerper Helsen aan beterhand na wanhoopsdaad

Als bij wonder houdt modeontwerper Stijn Helsen (40), die op oudejaarsavond uit het raam van een Brussels hotel sprong, slechts een paar breuken over aan zijn wanhoopsdaad.

Al waren er de afgelopen maanden signalen dat Stijn Helsen niet goed in zijn vel zit, zijn wanhoopsdaad komt bij al wie hem kent aan als een mokerslag. De ontwerper bracht de laatste dag van het jaar door bij zijn familie in Hasselt, waarna zijn moeder hem naar het treinstation bracht. Hij nam de trein naar Brussel, waar hij woont en hij ook de overgang van oud op nieuw met vrienden zou vieren op een feest.

Maar de ontwerper is nooit opgedaagd op dat feest. In plaats daarvan boekte hij een kamer op de vierde etage van het Royal Windsor Hotel op de Brusselse Grote Markt. En sprong er kort nadien vanop het balkon naar beneden. Niemand die bij hem was, hij liet ook geen afscheidsbrief na.

Val gebroken

Het heet een wonder dat Helsen zijn wanhoopsdaad overleefde. "Hij moet een engelbewaarder hebben gehad, want hij liep slechts een bekkenbreuk, een polsbreuk en een gekneusde rib op", zegt zijn advocaat Patrick Schruers, al van in zijn kindertijd een erg goeie vriend van de modeontwerper. "Stijn ligt nog op intensieve zorg in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel en is gisteren geopereerd aan de pols, maar hij stelt het al bij al wel. Hij heeft geen hoofdletsel, zelfs geen whiplash. Dat dankt hij aan de luifel die zijn val brak, maar ook aan zijn sterke fysiek. Stijn is een sportman in hart en nieren: dagelijks fietst en loopt hij en zit hij ook in de fitness."

Burn-out

De familie van de ontwerper had er totaal geen idee van dat hij zo diep zat dat hij niet meer wenste te leven. "We wisten natuurlijk wel dat hij al lang sukkelt met een burn-out", zegt Schruers. "Stijn heeft in 2013 te veel hooi op zijn vork genomen en we zeiden hem ook al maanden dat hij minder hard moest gaan werken. Ook zijn mental coach begeleidde hem daarbij. Want Stijn zag er niet alleen moe uit, hij voelde zich ook moe. Hij zat zo hard tegen deadlines aan te werken dat hij dit jaar niet naar de Art Basel-beurs in Miami kon, wat hij normaal altijd zo'n drie weken met de feestdagen doet."

Maar wat scheelt er dan echt met de couturier, die zopas zijn collectie 2014-2015 had afgewerkt en die er prat op mag gaan dat wereldsterren als Robbie Williams, Hugh Grant en Keanu Reeves zijn pakken dragen? "Wisten we dat maar, hé", verzucht Schruers, die financiële problemen in elk geval voor 100 procent uitsluit. "De familie Helsen bezit drie winkels: daar kunnen nog twee generaties van leven. Stijn heeft volgens mij ook geen liefdesproblemen, want dan hadden we dat geweten. Hij gaf niet de indruk dat hij het erg vindt dat hij geen vaste relatie heeft. Ik heb Stijn de jongste tijd ook veel gezien, op kerstdag zijn we zelfs nog samen gaan fietsen, en ik vond niet dat hij depressief was."