Direct naar artikelinhoud

Special Deco

De Mangas Space-collectie van GAN met gele, roze en witte accenten wordt dit najaar uitgebreid met deze kussens met een extreem hoog knuffelgehalte.

Mangas cushion plait, 182 euro, www.gan-rugs.com

Als planten zingen konden, zouden ze langer overleven.

Plantpot, 19 euro, www.24dientes.com

Ideaal voor ouders met oog voor design: na mooie speelgoedautootjes zijn er nu ook artistiek verantwoorde poppenhuizen. Voor het goede doel maakten twintig toparchitecten een hedendaags poppenhuis. Maandagavond gaan ze in Londen onder de hamer. Er zitten pareltjes bij, zoals dit stuk van Zaha Hadid, bekend van haar spektakelarchitectuur in vloeiende lijnen (het olympisch zwembad in Londen). Haar poppenhuis lijkt meer op een sculptuur dan op speelgoed: een houten plateau met middenin een perspex paviljoen. Eigenlijk is het een driedimensionale puzzel waarmee je oneindig veel variaties en composities kan maken. Door de blokken te verschuiven, ontstaan er open ruimtes. Dit zijn volgens Hadid de kamers en binnenpleintjes.

Benieuwd? Vandaag en morgen kun je alle twintig poppenhuizen bekijken bij Bonhams in Londen. Tot maandagmiddag 12 uur Britse tijd: online bieden via de site. 's Avonds in de zaal gaan de (telefonische) biedingen verder. De organisatoren hopen in totaal 100.000 pond op te halen.

www.adollshouseinfo.co.uk

Een designmuseum waar je kunt blijven slapen? Daarvoor moet je in het Duitse Bauhaus-museum zijn. Recent toverden ze de voormalige studentenhomes om tot bed & breakfast.

Een bed, een bureau, een stoel en een lamp: de studio's van de vroegere Bauhaus-studenten ogen Spartaans. Maar ze zijn legendarisch. Hier sliep, werkte en studeerde de who's who van de architectuur-, design- en kunstwereld: Klee, Kandinsky, Mondriaan, Breuer. En nu kunt ook ú hier overnachten. Sinds kort worden de vroegere studentenstudio's van Bauhaus Dessau verhuurd als B&B. Volledig in de jaren '20- stijl van het Bauhaus: eenvoudig, strak, functioneel.

De stichting achterhaalde zelfs welke student in welke kamer woonde. Je slaapt in hetzelfde bed onder dezelfde dekens met hetzelfde nachtlampje. Ook het bureau, de krukjes en de tussenwanden met ingebouwde kast zijn minutieus nagemaakt naar archiefstukken, tot aan het sanitair, de radiatoren en elektriciteitsdraden toe. Alle kamers hebben een gedeelde badkamer en toilet op de gang. Inderdaad: zoals vroeger.

De kamers zijn ook gewoon te bezoeken. Maar wie blijft slapen, betaalt tussen de 35 en 60 euro per nacht.

www.bauhaus-dessau.de

Koopjeskoorts

Te ver van Antwerpen, maar wel zot van een goed designkoopje? Dit weekend kunt u niet alleen naar de Antwerpse stockverkopen, maar ook naar de MAD Fashion Sales in Brussel, waar u stukken van onder andere OMSK, Nicolas Woit en Rue Blanche voor een prijsje kunt scoren. Opgelet, big spenders: er is Bancontact.

www.madbrussels.be

Zorgboerderij Emiliushoeve, die mensen met een beperking tewerkstelt, houdt op 16 november een mode-event in Boechout. De grootste Belgische ontwerpers sprongen mee op de kar. Overdag is er een kleding- en stoffenbeurs (spotprijzen!), 's avonds is er livemuziek, dans en een modeshow met make-up van Inge Grognard. Op de avondveiling gaan stukken van onder meer Ann Demeulemeester, Raf Simons en Delvaux onder de hamer. De opbrengst gaat naar nieuwe landbouwgrond, zodat de hoeve kan blijven boeren.

www.prêtà-changer.be

De Nederlandse ontwerpers Carole Baijings en Stefan Scholten gooien internationaal hoge ogen. Hun signatuur? Poëtische eenvoud en verrassende verfijning. Ze gebruiken nooit zwart. In 2014 zullen ze werken voor de BMW Mini en Ikea. Tot januari exposeren Scholten & Baijings in Chicago. Op de tentoonstelling herkennen we onder meer een gekleurd houten tafeltje met fluogele accenten dat Scholten & Baijings maakte voor het Japanse merk Karimoku New Standard, in België te koop bij Espoo.

3 in 1: Contemporary Explorations in Architecture and Design, The Art Institute of Chicago, www.artic.edu en colour wood table, 1053 euro, www.espoo.be

Een fijn cadeau voor drukbezette moeders is dit posterboek van Elsbeth Teeling, de oprichtster van de Club voor Relaxte Moeders op Facebook. Het boek bevat acht posters met één boodschap: chill!

Elsbeth Teeling, Relax mama posterboek, 15 euro, Snor/Van Halewyck

De Belgische designer Tim Vranken start deze week zijn bedrijfje Workplace Wob. De Whiskeytafel is zijn eerste ontwerp. In de lade is ruimte voor drie flessen en twee glazen. "Ik wilde een lichte salontafel uit eik maken, op maat van de werkende mens die zich bij thuiskomst wil ontspannen."

Whiskeytafel, 600 euro, www.wobwork.be

Behangpapier is allesbehalve het alleenrecht van klassieke oma's. Zeker niet als de fashion- en designindustrie zich ermee gaat bemoeien. Hemingway Design, van ex-modeontwerper Wayne Hemingway, ontwierp voor Graham & Brown vier verschillende rollen behangpapier met een vleugje vintage. Behangvrees? Lees de doe-het-zelftips en bekijk de YouTube-filmpjes op hun website. Zet de pap maar klaar!

Hemingway-collectie, 21 euro per rol, www.grahambrown.com

Via de website Design On Textile kunt u vanaf deze maand zelfontworpen prints laten drukken. Dat gaat als volgt:

1. Upload uw ontwerp

2. Kies een weefsel

3. Check out

4. Twee weken wachten en uw stof ligt bij u thuis.

U kunt uw ontwerp exclusief voor uzelf houden of er munt uit slaan door ze online te koop aan te bieden.

Design on Textile, 19 euro per meter, www.designontextile.com